Guvernul chinez a introdus măsuri draconice pentru a reduce natalitatea în rândul uigurilor și al altor minorități ca parte a unei campanii de limitare a populației musulmane.

În timp ce femeile au vorbit anterior despre controlul forțat al nașterii, practica este mult mai răspândită și sistematică decât se știa anterior, potrivit unei investigații AP bazată pe statistici guvernamentale, documente de stat și interviuri cu 30 de foști deținuți, membri ai familiei și un fost instructor al lagărului de detenție. Campania din ultimii patru ani din regiunea îndepărtată din Xinjiang conduce la ceea ce unii experți numesc o formă de „genocid demografic”, potrivit apnews.com

Statul supune regulat femeile minoritare la controale de sarcină, sterilizare și chiar avort, informează AP. Chiar dacă utilizarea dispozitivelor intrauterine și sterilizarea au scăzut la nivel național, aceaste practice au crescut brusc în Xinjiang.

Măsurile de control al populației sunt susținute de detenția în masă, atât ca o amenințare, cât și ca o pedeapsă pentru nerespectarea obligațiilor. A avea prea mulți copii este un motiv major pentru care oamenii sunt trimiși în lagărele de detenție, a constatat AP, cu excepția cazului în care pot plăti amenzi uriașe. Poliția a intervenit în casele oamenilor, părinții fiind obligați să își ascundă copiii.

După ce Gulnar Omirzakh, o femeie kazah de origine chineză, a avut cel de-al treilea copil, guvernul i-a ordonat să folosească un dispozitiv intrauterin. Doi ani mai târziu, în ianuarie 2018, autoritățile i-au dat lui Omirzakh un termen de trei zile pentru a plăti o amendă de 2.685 de dolari pentru că are mai mult de doi copii.

„Dumnezeu îți lasă moștenire copiii. Să împiedici oamenii să aibă copii este greșit. Vor să ne distrugă ca popor”, a spus Omirzakh cu lacrimi în ochi.

Ratele natalității în regiunile Uighur, în mare parte din Hotan și Kashgar, au scăzut cu peste 60% din 2015 până în 2018. În întreaga regiune Xinjiang ratele natalității continuă să scadă cu aproape 24% numai anul trecut - față de doar 4,2% la nivel național, după cum arată statisticile.

Sutele de milioane de dolari pe care guvernul le alocă anticoncepționalelor au transformat Xinjiang dintr-una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere din China în una dintre cele mai lente din ultimii câțiva ani, potrivit unui nou studiu obținut de The Associated Press înaintea publicării de către academicianul chinez Adrian Zenz.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

„Acesastă scădere a natalități nu are precedent, se întâmplă acte de cruzime în acest sens”, a spus Zenz, un expert în minorități din China. „Aceasta face parte dintr-o campanie de control mai largă pentru subjugarea uigurilor.”

Ministerul Chinez de Externe a trimis guvernului din Xinjiang cereri multiple de lămuriri la care nu a primit răspuns. Cu toate acestea, oficialii chinezi au spus în trecut că noile măsuri sunt menite să nu discrimineze, permițând atât minorităților chineze Han, cât și minorităților etnice același număr de copii.

Timp de decenii, China a avut unul dintre cele mai extinse sisteme de drepturi minoritare din lume.


Despre autor:


Ultima actualizare: 29 Iunie 2020 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.