Japonezii au refuzat oferta americanilor de a instala scutul de apărare anti-rachetă pe teritoriul țării și explorează alte opțiuni.

Ministrul Apărării din Japonia, Taro Kono, a anunțat că autoritățile statului au decis să renunțe la instalarea sistemului de apărere anti-rachetă Aegis Ashore, de producție americană, în prefecturile Akita și Yamaguchi.

Ceva mai devreme în luna iunie, ministrul declara că Japonia a decis să suspende planurile de instalare a sistemului Aegis Ashore. Acesta a explicat că este imposibil să garanteze căderea propulsoarelor strict pe teritoriul bazelor militare sau în mare. Astfel, un asemenea sistem creează riscuri pentru populația civilă.

Între timp, experții spun că modifiările planificate pentru sistemul Aegis Ashore, în vederea instalării în Japonia, l-ar face inutil împotriva rachetelor de croazieră și rachetelor balistice avansate.

Administrația americană deja aprobase vânzarea a două sisteme Aegis Ashore către Japonia. Cumpărarea celor două sisteme ar fi reprezentat un cost de peste 2,5 miliarde de dolari; și acest factor a fost criticat de opinia publică, prin prisma sumei foarte ridicate care ar trebui plătită. Sunt explorate de către niponi alternative mai ieftine.

Rusia și China ar putea fi bucuroase de această decizie, deoarece și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorările cu privire la sistemul anti-rachetă, care ar fi afectat echilibrul de forțe în regiune, notează tass.com.


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Iunie 2020 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.