În vreme ce protestele Black Lives Matter au dus la dispariția unor statui controversate din spațiul public, o statuie a lui Lenin a fost ridicată în Germania.

La mai bine de 30 de ani după ce experimentul comunist german s-a încheiat, micul Partid Marxist-Leninist din Germania (MLPD) a ridicat o statuie a lui Vladimir Lenin în Gelsenkirchen.

MLPD spune că ”a trecut vremea monumentelor pentru rasiști, anti-semiți, fasciști, anti-comuniști și alte relicve ale trecutului.” Gabi Fechtner, președintele partidului, mai spune că ”Lenin a fost un gânditor de nivel mondial, cu mult înaintea vremurilor, un pionier al luptei pentru libertate și democrație.”

Lenin este responsabil pentru moartea a aproximativ 100.000 de oameni în timpul Terorii Roșii, dintre 1917 și 1922.

”Lenin reprezintă violența, represiunea, terorismul și suferința umană”, au declarat reprezentanți ai partidelor politice clasice cu privire la figura istorică a liderului comunist. Consiliul districtual a afirmat că ”nu va tolera un astfel de simbol antidemocratic” și a încercat pe toate căile să împiedice ridicarea statuii.

Totuși, tribunalul din Muenster a bloocat încercările consiliului de a opri instalarea acestei statui a lui Lenin, arată euronews.com.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Iunie 2020 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.