Presedintele iranian Hassan Rouhani a emis luni un ordin privind implementarea unei legi prin care Departamentul Apararii Statelor Unite sa fie plasat pe o lista neagra ca "organizatie terorista", a informat agentia de presa Tasnim, citata de Xinhua.

Intr-un comunicat, Rouhani a cerut organizatiilor iraniene relevante sa puna in aplicare legea adoptata de parlamentul iranian.

Potrivit votului parlamentului iranian din 7 ianuarie, "toti membrii Pentagonului, institutiile si companiile afiliate, precum si comandantii americani care au planificat si au dus la bun sfarsit asasinarea" lui Qassem Soleimani, fostul comandant al Fortei Quds a Corpului Garzii Revolutiei Islamice (IRGC), sunt plasati pe lista neagra.

Legea a fost avizata de Consiliul Gardienilor Constitutiei ca cel mai inalt organism legislativ al Iranului.

In aprilie 2019, Consiliul Suprem de Securitate Nationala al Iranului a desemnat de asemenea Comandamentul Central al fortelor americane in Asia de Vest drept "grup terorist" ca represalii pentru desemnarea de catre SUA a IRGC ca "organizatie terorista straina".

Printre altele, purtatorul de cuvant al guvernului iranian, Ali Rabiei, a respins luni declaratiile facute pe Twitter de presedintele american Donald Trump prin care liderul de la Casa Alba isi exprima sprijinul pentru iranieni, afirmand ca poporul iranian nu va uita ca el a ucis un general de top si ca tot el este motivul pentru care multi iranieni se confrunta cu probleme economice, potrivit media de stat, noteaza Reuters, potrivit Agerpres.

Donald Trump, care le-a cerut autoritatilor iraniene in postari pe Twitter in limbile farsi si engleza sa nu ucida protestatarii si a laudat "marele popor iranian", varsa "lacrimi de crocodil" cand isi exprima ingrijorarea pentru iranieni, a declarat Ali Rabiei.

Acesta a adaugat ca ambasadorul Marii Britanii in Iran a actionat intr-un mod "complet neprofesionist si inacceptabil", dupa ce a fost retinut pentru scurt timp in apropierea unui protest. Ambasadorul a declarat ca a fost arestat dupa ce a participat la un priveghi, de la care a plecat dupa ce manifestarea capatase o turnura politica.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.