"Nu avea cum si nu are cum sa retraga un stat membru un candidat pentru functia de procuror-sef la nivel european, pur si simplu pentru ca nu sunt candidati ai statelor membre. Laura Codruta Kovesi nu a fost candidatul Guvernul Romaniei. A candidat pe cont propriu. Domnul Bohnert din Franta a candidat pe cont propriu. Candidatul german (cel de-al treilea care a fost pe lista scurta) a candidat in nume propriu", a spus Ciolos intr-o emisiune la Digi24.

Acesta a explicat ca Franta a anuntat ca o va sustine pe Kovesi, care a iesit pe primul loc la procesul de selectie, dupa ce candidatul francez a fost votat in Consiliul Uniunii Europene, insa nu a retras candidatura acestuia, scrie Agerpres.

"Au fost mai multi candidati care au trecut printr-un proces de selectie pe criterii profesionale si de competenta. A fost un comitet de selectie stabilit de Comisia Europeana care a facut o lista scurta si dupa ce s-a facut aceasta lista scurta au intrat in joc cele doua institutii europene care iau decizia finala: Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene. Si in PE a decis s-o sustina pe cea care a iesit pe locul I pe lista, pe Laura Codruta Kovesi. In Consiliul Uniunii Europene, in mare parte si pentru ca Guvernul Romaniei care a asigurat presedintia Consiliului Uniunii Europene nu a vrut sa o sustina pe compatrioata noastra, a iesit domnul Bohnert. Ceea ce Franta a anuntat este ca incepand de acum va sustine candidatura Laurei Codruta Kovesi. Nu are cum sa retraga un candidat pe care nu l-a numit", a mai spus Dacian Ciolos.

Administratia Prezidentiala a informat vineri ca presedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonica cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, prilej cu care acesta i-a transmis ca Franta va sustine candidatura Laurei Codruta Kovesi la conducerea Parchetului European si va retrage candidatura lui Jean-Francois Bohnert.

"Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru functia de procuror-sef european. In virtutea bunei colaborari si a bunei intelegeri intre cei doi sefi de stat, presedintele Emmanuel Macron i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis ca va retrage candidatura domnului Jean-Francois Bohnert si ca o va sustine pe doamna Laura Codruta Kovesi la conducerea Parchetului European", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.