"Simbol al Frantei", o catastrofa "ingrozitoare", "scene sfasietoare": de la Berlin, Londra, Washington si alte capitale reactiile s-au inmultit luni seara dupa incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, noteaza AFP.

Marii lideri ai lumii au transmis mesaje in urma incendiului devastator izbucnit luni dupa-amiaza la catedrala Notre-Dame.

Germania

"Aceste imagini ingrozitoare cu Notre-Dame in flacari fac rau. Notre-Dame este un simbol al Frantei si culturii noastre europene. Gandurile noastre sunt alaturi de prietenii nostri francezi", a scris pe Twitter purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

"Notre-Dame in flacari loveste, de asemenea, in inimile noastre. Gandurile noastre sunt alaturi de toate serviciile de urgenta si de prietenii nostri francezi. Impreuna cu ei, speram ca incendiul nu va face victime", a scris la randul sau pe Twitter seful diplomatiei germane, Heiko Maas.

Marea Britanie

Premierul britanic, Theresa May, a adresat luni seara "gandurile sale poporului francez" si "serviciilor de urgenta care lupta cu incendiul teribil de la Catedrala Notre-Dame".

Londra se afla alaturi de Paris "in tristete", a declarat luni primarul capitalei britanice Sadiq Khan, in timp ce un incendiu violent devasta Catedrala Notre-Dame, scrie Agerpres.

"Scene sfasietoare cu Catedrala Notre-Dame in flacari. Londra este in tristete cu Parisul astazi, si in prietenie intotdeauna. #NotreDame", a scris Khan pe Twitter.

Citeste si:
10 mesaje pe care ar trebui să le lipim prin casă pentru a le vedea...
10 mesaje pe care ar trebui...

"Este devastator sa vezi #NotreDame in flacari. Sa ne rugam sa nu fie raniti. #Paris', a scris ministrul britanic al dezvoltarii internationale, Penny Mordaunt.

"Cu adevarat ingrozitor. Ce tragedie culturala, nu doar pentru Franta, ci pentru lumea intreaga", a reactionat premierul scotian, Nicola Sturgeon.

Statele Unite

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, si-a exprimat luni groaza in legatura cu incendiul care a cuprins catedrala istorica Notre-Dame din Paris.

"Este ingrozitor sa vezi incendiul urias de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Poate ca ar putea fi folosite cisterne zburatoare care sa-l stinga. Trebuie actionat rapid!", a scris Trump pe Twitter.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de solidaritate cu...
Premierul Nicolae Ciucă a...

Prima Doamna a Statelor Unite, Melania Trump, a afirmat ca are "inima sfasiata" pentru locuitorii Parisului vazand imagini cu incendiul.

"Ma rog ca toti sa fie teferi si sanatosi", a scris pe Twitter sotia presedintelui american.

Belgia

'#NotreDamedeParis in flacari, o imensa emotie, Victor Hugo, o parte din istoria Frantei, a Europei. Gandurile noastre si sprijinul meu pentru prietenii nostri francezi. @EmmanuelMacron #paris #france',a scris premierul belgian, Charles Michel.

Citeste si:
Incendiul de la Notre Dame, sursa de inspiratie pentru un serial in...
Incendiul de la Notre Dame,...

UNESCO

Organizatia Natiunilor Unite pentru Cultura, UNESCO, este "alaturi de Franta pentru salvarea si reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil" reprezentat de Catedrala Notre-Dame, grav afectata, luni, de un incendiu, conform unui mesaj transmis pe Twitter de directorul general UNESCO, Audrey Azoulay.

Uniunea Europeana

"Notre-Dame din Paris apartine intregii umanitati. Ea a inspirat atatia scriitori, atatia pictori, atatia filosofi, atatia vizitatori veniti de peste tot", a scris presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-un comunicat in franceza.

"Ce spectacol trist. Ce oroare. Impartasesc emotia natiunii franceze care este si a noastra", a adaugat el.

"Notre-Dame de Paris este Notre-Dame a intregii Europe. Suntem toti cu Parisul astazi", a scris la randul sau Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul sau de Twitter.

Spania

"Urmarim cu ingrijorare informatiile care ne vin de la Paris privind incendiul de la Notre-Dame, una dintre cele mai frumoase catedrale din lume. O veste trista pentru istoria noastra si patrimoniul cultural universal", a scris pe Twitter premierul spaniol, Pedro Sanchez.

Incendiul de la Notre-Dame este o catastrofa pentru Franta, Si pentru Spania, si pentru Europa. Flacarile distrug 850 de ani din istoria, arhitectura, pictura, sculptura noastra. Va fi greu sa uiti. Franta poate conta pe noi pentru a regasi maretia mostenirii sale", a adaugat el.

Italia

"Este o lovitura in inima pentru francezi si pentru noi toti europenii", a scris pe Twitter in franceza seful guvernului italian, Giuseppe Conte.

"Incendiu ingrozitor la Catedrala Notre-Dame. Un gand pentru locuitorii Parisului. Din Italia, suntem alaturi si ne oferim intreg ajutorul pe care il putem da", a reactionat al randul sau ministrul de interne, Matteo Salvini.

"Roma imbratiseaza Parisul", a scris pe Twitter in franceza primarul Romei, Virginia Raggi. "Imaginile incendiului de la Catedrala #NotreDame chiar ne fac rau. Locuitorii Romei sunt alaturi de cetatenii Parisului. Un gand pentru toti francezii. O sprijinim pe @Anne_Hidalgo in acest moment foarte ingrozitor", a adaugat ea.

Austria

"Imagini socante de la Paris. O emblema, un patrimoniu cultural al umanitatii si una dintre cele mai frumoase opere de arta din istoria Frantei, Notre-Dame este in flacari. Speram ca nu sunt raniti. Gandurile noastre se indreapta catre Paris", a scris cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

Norvegia

"Dureros de vazut. Notre-Dame in flacari in orasul meu preferat, Paris. Sper ca va putea fi salvat cat mai mult. #notredame', a scris premierul norvegian, Erna Solberg.

Vatican

Vaticanul si-a exprimat tristetea luni seara in timp ce un incendiu devasta Catedrala Notre-Dame din Paris, "simbol al crestinatatii, in Franta si in lume"

"Suntem alaturi de catolicii francezi si populatia Parisului. Ne rugam pentru pompierii si pentru toti cei care fac tot posibilul pentru a infrunta aceasta situatie dramatica", a adaugat purtatorul de cuvant al Vaticanului intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.