Oamenii de stiinta din China au identificat noi biomarkeri ai cancerului hepatic cu ajutorul carora au dezvoltat o metoda eficienta de diagnosticare a acestei boli, informeaza Xinhua.

Cancerul de ficat este una dintre cele mai des intalnite si mai letale maladii pe plan mondial si cele mai multe dintre cazuri se afla deja in stadii avansate atunci cand sunt diagnosticate.

Din acest motiv, identificarea timpurie a cancerului hepatic este deosebit de importanta pentru salvarea sau prelungirea vietilor pacientilor.

O diagnosticare rapida poate fi realizata prin observarea alterarii procesului de metilare a ADN-ului din sange, au precizat cercetatorii de la Institutul de Nutritie si Sanatate din Shanghai si de la Academia Chineza de Stiinte. Ei au analizat in mod sistematic caracteristicile procesului de metilare a ADN-ului pentru 375 de mostre prelevate de la pacienti cu cancer hepatic, 50 de mostre prelevate de la pacienti cu ficat sanatos si pentru 3.780 de mostre prelevate de la pacienti cu alte tipuri de cancer.

Cercetatorii chinezi au selectat biomarkerii potentiali ai cancerului hepatic si au alcatuit apoi un model de predictie computerizata. Rezultatele au aratat ca acest model a avut o rata de 92% in ceea ce priveste detectarea cu succes a cancerului de ficat, scrie Agerpres.

Studiul cercetatorilor chinezi ofera astfel o noua solutie pentru diagnosticarea timpurie a cazurilor de cancer hepatic. Studii suplimentare, bazate pe rezultatele acestei cercetari, au fost deja demarate, au precizat expertii chinezi.

Noua cercetare a fost publicata in revista Genome Medicine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.