"Draga America, pretuieste-ti aliatii, la urma urmei nu ai atat de multi'', a spus Tusk, fost premier polonez, dupa semnarea unui acord de cooperare intre Uniunea Europeana si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. ''Si draga Europa, cheltuieste mai mult pentru apararea ta pentru ca toata lumea se asteapta ca un aliat sa fie bine pregatit si echipat (...) Banii sunt importanti, dar solidaritatea reala ar trebui sa fie mult mai importanta'', a afirmat Tusk, potrivit unei declaratii pentru presa.

Tusk a incercat, de asemenea, sa respinga argumentul potrivit caruia doar SUA protejeaza Europa, mentionand ca Europa a fost prima care a raspuns la scara larga atunci cand SUA au fost atacate pe 11 septembrie 2001 si a pierdut 870 soldati in razboiul din Afganistan.

"Stimate domnule presedinte, va rog sa va amintiti de acest lucru maine (miercuri - n.r.) cand ne intalnim la summitul NATO, dar mai ales cand va intalniti cu presedintele rus Vladimir Putin la Helsinki. Merita intotdeauna sa stii cine este prietenul tau strategic si cine reprezinta o problema strategica"
, a spus Tusk.

Cu o zi inainte de participarea la summitul NATO de la Bruxelles, presedintele american Donald Trump a criticat din nou luni tarile aliate, reluandu-si solicitarea ca acestea sa isi majoreze cheltuielile militare, scrie Agerpres.