Trump a criticat acordul incheiat in 2015 de puterile internationale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franta si Germania - cu Iranul, afirmand ca suspendarea sanctiunilor in schimbul renuntarii la programul nuclear a fost negociata gresit de la inceput si a permis Teheranului sa continue programul de inarmare cu rachete capabile sa transporte ogive nucleare. De asemenea, presedintele a subliniat ca acordul nu a impiedicat Iranul sa finanteze terorismul si sa destabilizeze Orientul Mijlociu.

"A fost o intelegere unilaterala oribila care nu trebuia incheiata niciodata", a spus Trump, citat de Reuters, insistand ca acordul "nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Si n-o va aduce niciodata".

John Bolton, consilierul national pentru securitate al presedintelui SUA, a precizat imediat dupa declaratia lui Trump ca sanctiunile americane impotriva Iranului care erau in vigoare inaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmeaza sa precizeze perioadele de tranzitie pentru contractele existente.

Trezoreria a anuntat, potrivit Reuters, ca in 90 de zile va retrage autorizatiile de export catre Iran al avioanelor de pasageri si al componentelor si serviciilor conexe. In 180 de zile, se vor reintroduce sanctiuni impotriva tranzactiilor cu banca centrala iraniana, cu anumite institutii financiare si cu sectorul energetic din Iran.