Descoperirea lor ar putea sa explice motivul pentru care nu toate persoanele tratate cu antidepresive beneficiaza de o ameliorare a afectiunii, au explicat autorii acestui studiu, care deschide calea spre obtinerea unor noi medicamente.

In cadrul cercetarii, cea mai mare de acest tip realizata vreodata, oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca bazele genetice ale depresiei sunt comune cu cele ale altor afectiuni psihiatrice, precum schizofrenia, si ca unele dintre genele identificate sunt asociate cu "'tintele" vizate de medicamentele antidepresive.

Episoadele majore de depresie afecteaza aproximativ 14% din populatia mondiala si reprezinta cel mai important factor declansator al dizabilitatilor pe termen lung in cadrul populatiei generale. Cu toate acestea, doar jumatate dintre pacienti raspund intr-o maniera pozitiva la tratamentele existente, scrie Agerpres.

"Noile variante genetice descoperite au potentialul de a revitaliza tratamentul depresiei prin deschiderea unor piste care ar putea sa duca la descoperirea unor terapii noi si imbunatatite", a declarat Gerome Breen de la King's College London, care a facut parte din aceasta echipa internationala de cercetatori.

Studiul a facut parte dintr-un program global, ce a inclus date recoltate de la 135.000 de pacienti diagnosticati cu episoade majore de depresie si aproximativ 344.000 de controale medicale, folosite ca baza de comparatie.
"Acest studiu a adus o raza de lumina stralucitoare asupra bazelor genetice ale depresiei, insa el reprezinta doar un prim pas. Avem nevoie de cercetari ulterioare pentru a descoperi si mai multe baze genetice si pentru a intelege modul in care genetica si factori de stres ambientali lucreaza impreuna pentru a creste riscul de depresie", a declarat Cathryn Lewis, o alta cercetatoare de la King's College London, care a luat si ea parte la noua cercetare.