Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord implineste sambata 92 de ani.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor) s-a nascut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind fiica printului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea si al reginei Mary, si a Elisabetei Bowes-Lion, ducesa de York. Regina Elisabeta a II-a este seful Casei de Windsor, Casa Regala a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamatie regala, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg si Gotha cu cel de Windsor, in contextul creat de Primul Razboi Mondial.

Atat printesa Elisabeta, cat si sora sa mai mica, printesa Margareta (1930-2002), au studiat acasa, sub supravegherea Reginei Mama (1900-2002) si a guvernantei, potrivit www.royal.uk. Cursurile scolare cuprindeau franceza, matematica, istoria, dar si lectii de dans, muzica si arta, echitatie.

In 1936, cursul vietii printesei Elisabeta avea sa se schimbe odata cu moartea suveranului George al V-lea, bunicul sau, de care era foarte apropiata. In decembrie 1936, dupa abdicarea fratelui sau, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. Dupa ce tatal sau a urcat pe tron, printesa Elisabeta a devenit mostenitoare a tronului, avand titlul de Alteta Sa Regala Printesa Elisabeta.