Presedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat duminica seara ca loviturile occidentale impotriva regimului de la Damasc au fost un succes militar, dar ele nu reprezinta o declaratie de razboi la adresa Siriei, de unde, a spus el, l-a convins pe Donald Trump sa nu retraga trupele americane, relateaza AFP.

"Am reusit operatiunea pe plan militar", a declarat Emmanuel Macron in cursul unui interviu difuzat la postul de televiziune BFM, de radio RMC si site-ul Mediapart.

Statele Unite, Franta si Marea Britanie au efectuat in noaptea de vineri spre sambata lovituri militare contra regimului de la Damasc pe care il acuza ca a comis atacuri chimice asupra civililor pe teritoriul sirian.

Cu toate acestea, loviturile nu sunt o declaratie de razboi la adresa Siriei, a subliniat el, reamintind dorinta Frantei de a se gasi o solutie politica "incluziva" pentru a iesi din acest conflict vechi de sapte ani. Seful statului francez a lasat sa se inteleaga ca nu doreste, in viitorul apropiat, plecarea lui Bashar Al-Assad, potrivit Agerpres.

"Finalitatea este de a construi ceea ce numim o solutie politica incluziva", a spus el, scotand in evidenta activismul diplomatic francez pentru "a vorbi cu toata lumea", in special cu sustinatorii lui Bashar Al-Assad si cu actorii regionali ca Turcia.

Pentru a se ajunge la "aceasta solutie durabila", "trebuie sa vorbim cu Iranul, Rusia si Turcia", a declarat Emmanuel Macron care si-a expus viziunea sa de a face sa se miste liniile de fractura diplomatica dintre occidentalii blocati in negocieri purtate in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, si ceilalti actori ai crizei, printre care aceste trei tari ce desfasoara un proces diplomatic paralel, cel de la Astana.

Presedintele Frantei si-a exprimat satisfactia ca unitatea dintre Moscova si Ankara a fost fisurata dupa aceste lovituri.

"Odata cu loviturile si cu interventia noastra, i-am separat pe aceasta tema pe rusi de turci (...) Turcii au condamnat atacurile chimice si au sprijinit operatiunea pe care am desfasurat-o", a spus el.

In ce ii priveste pe cei doi aliati de baza ai Damascului, Rusia si Iranul, Emmanuel Macron doreste sa ii includa in negocieri.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

"Obiectivul meu, este de a-i putea convinge cel putin pe rusi si turci sa vina in jurul mesei de negocieri", a adaugat el.

Pe de alta parte, presedintele francez a afirmat ca Donald Trump este in prezent convins de necesitatea de a mentine o prezenta militara americana in Siria.

"In urma cu zece zile, presedintele Trump spunea ca Statele Unite au vocatia de a se dezangaja din Siria, l-am convins ca este necesar sa ramana acolo (...). Va pot asigura ca l-am convins ca trebuie sa ramana pe termen lung", a mai spus seful statului francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.