Abuzuri rasiste, sexiste, homofobe si antisemite "au descurajat persoane sa candideze pentru functii publice", afirma Comisia pentru Standarde in Viata Publica intr-un raport transmis premierului.

"In timp ce intimidarea in viata publica nu este o chestiune noua, amploarea si intensitatea intimidarii afecteaza in prezent viata publica in moduri ce reprezinta o problema serioasa", se arata in raport.

Comisia acuza retelele de social media ca "reactioneaza prea greu in cazuri de intimidare online pentru a-si proteja utilizatorii", scrie Agerpres.

Nici politicienii "nu au reusit sa dea dovada de fermitate pentru a critica comportamentul de intimidare si pentru a schimba tonul dezbaterii politice", a mai spus sursa citata.

In opinia presedintelui comisiei, Paul Bew, "concluziile raportului ar trebui sa-i ingrijoreze pe toti cei carora le pasa de democratia noastra".

"Nu este vorba despre apararea elitelor de critici justificate sau impiedicarea publicului sa-i analizeze pe cei care-i reprezinta: este vorba despre apararea structurilor fundamentale ale libertatii politice", a afirmat Paul Bew.

"O proportie semnificativa din candidatii la alegerile legislative din 2017 au fost victime ale hartuirii, abuzurilor sau intimidarii", a adaugat el.

Au existat abuzuri persistente, vicioase si socante, amenintari, inclusiv sexuale, si pagube materiale, a mai spus oficialul britanic.

El a adaugat ca folosirea platformelor de social media a fost "cel mai semnificativ factor care a condus la comportamentul pe care il vedem".