GRECO (Grupul de state impotriva coruptiei ) a decis sa efectueze evaluari urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din Romania si asupra a doua proiecte de legi privind reorganizarea Curtii Supreme si a Consiliului National al Judecatii din Polonia.

In ambele cazuri, GRECO va efectua evaluarile in ianuarie si/sau februarie 2018, in vederea adoptarii rapoartelor de evaluare ad-hoc, in sesiunea plenara din martie, scrie News.ro.

In comunicatul Consiliului Europei se precizeaza ca este pentru prima data cand GRECO utilizeaza articolul 34 din Regulamentul sau de procedura, introdus recent pentru a permite o "procedura ad-hoc in circumstante exceptionale". Aceasta regula poate fi aplicata atunci cand o reforma institutionala, o initiativa legislativa sau o modificare procedurala poate duce la ”incalcarea grava” de catre membru al Consiliului Europei a unui standard anticoruptie care a facut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Grupul a cerut sefilor delegatiilor din Romania si Polonia sa prezinte pana la 15 ianuarie 2018 informatii cu privire la aceste proiecte de legi, pentru pregatirea rapoartelor de evaluare ad-hoc.

In ceea ce priveste Romania, comunicatul subliniaza ca au fost exprimate preocupari serioase de catre mai multe institutii si actori din Romania si din strainatate ca modificarile la legile justitiei, adoptate in regim de urgenta, ar putea pune in pericol eficienta luptei impotriva coruptiei si ar submina independenta sistemului judiciar.