Din cele 1.153 de cazuri de ciuma raportate, 300 au fost confirmate, iar OMS a trimis deja 1,3 milioane de doze de antibiotice. Dozele "sunt suficiente pentru tratarea a 5.000 de pacienti si protejarea a 100.000 de persoane", a indicat un purtator de cuvant al OMS, Fadela Chaib, potrivit AGERPRES.

Aceste antibiotice au fost distribuite in diferite centre medicale. OMS a trimis, de asemenea, materiale dezinfectante si 150.000 de echipamente de protectie.

Agentia pentru sanatate a ONU a mobilizat 1,5 milioane de dolari din fondul sau de urgenta, insa OMS estimeaza ca are nevoie de un total de 5,5 milioane de dolari.
Ciuma reapare aproape in fiecare an in MadagascarCiuma reapare aproape in fiecare an in Madagascar, de obicei din septembrie pana in aprilie, insa in acest an epidemia a inceput in luna august si s-a raspandit in zone urbane mari, spre deosebire de epidemiile anterioare, potrivit OMS.

Bacteria ciumei, care se dezvolta la sobolani, este purtata de purici. La om, forma pneumonica a bolii - transmisibila prin tuse - poate fi fatala in doar 24 — 72 de ore. Spre deosebire de aceasta, forma bubonica este mai putin periculoasa.

Majoritatea pacientilor din Madagascar au fost infectati cu forma pneumonica a bolii, potrivit OMS.