"Am avut in dezbatere, la Comisia de Mediu, o propunere de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, si anume, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in municipiul Galati sau pe o raza de opt kilometri in jurul municipiului Galati, vor avea posibilitatea, daca acest act normativ va fi adoptat in plenul celor doua camere, sa se pensioneze cu doi ani mai devreme fara a li se scadea cuatumul pensiei", a spus senatorul.

El a precizat ca amendamentul depus in acest sens a primit deja aviz favorabil in Comisia de Mediu de la Senat, astfel incat, municipiul Galati ar putea fi inclus in lista zonelor afectate de poluare remanenta.

"Am avut cateva argumente destul de puternice. In anul 2011, conform unui studiu realizat la nivel national, orasul Galati era pe primul loc in topul celor mai poluate orase din Romania. De asemenea, in perioada 2007-2008, instalatiile de la Arcelor Mittal au evacuat in atmosfera aproximativ 15 tone de praf zilnic. Cea mai poluanta sectie a combinatului a fost Uzina cocsochimica care momentan este inchisa, dar faptul ca in perioada in care a functionat la parametrii maximi a poluat foarte mult orasul nostru. Stau si acum argument amenzile aplicate de reprezentantii Garzii de Mediu Galati si, conform unei statistici, doar in primele sase luni ale anului 2008 amenzile cumulate au fost in valoare de 3 miliarde de lei vechi", a mai spus Stanga.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, sunt localitati ai caror cetateni beneficiaza de o astfel de reducere a varstei de pensionare dupa ce au fost incluse pe lista zonelor afectate de poluare remanenta, insa nu atat de pronuntata cum a fost in cazul municipiului Galati.

"Consider ca e un pas inainte acceptarea acestui amendament pe lista repectiva”, a mai spus Stanga.

Senatorul spera ca pana la sfarsitul anului, dupa parcurgerea tuturor pasilor procedurali de la Senat si Camera Deputatilor, amendamentul sa fie aprobat si inclus in lege.