“Avem informatii care sugereaza ca Phenianul nu se bazeaza pe importul de motoare. In schimb, apreciem ca au capacitatea de a produce singuri motoare”, a spus un oficial american din serviciile de informatii, potrivit News.ro.

Oficialii SUA nu au divulgat detalii despre ce a a dus la aceasta concluzie privind motoarele cu combustibil solid, de inalta performanta, numite RD-250.

Un alt oficial american din serviciile de informatii a afirmat ca modificarile facute la RD-250, ce au permis eficientizarea lor, este posibil sa fi avut la baza eforturile oamenilor de stiinta straini recrutati de Phenian sau sa fi fost dezvoltate de nord-coreeni educati la Moscova sau in alta parte.

Evaluarea contesta un alt studiu, al Institutului International pentru Studii Strategice de la Londra, potrivit caruia motoarele pentru o racheta nucleara pe care Coreea de Nord o dezvolta probabil ca provin de la fabrica din Ucraina sau Rusia si au fost obtinute pe piata neagra.

New York Times, care a citat luni studiul, afirma ca acesta este similar concluziei la care au ajuns agentiile americane de informatii.

Institutul International pentru Studii Strategice a afirmat ca Phenianul ar fi obtinut recent motoare de racheta de fabricatie sovietica, probabil din Ucraina. Kievul a negat acuzatiile.

Motoarele de tip RD-250, asamblate pana in 2001 de intreprinderea Iujmas erau vandute pe rachete de tip Ciclon-2 si Ciclon-3 ”in beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presa Iuri Radtsenko, directorul agentiei spatiale ucrainene. ”Ei (rusii) au putut sa livreze, dupa aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.