Unii analisti considera ca aceste afirmatii ale liderului nord-coreean constituie o posibila poarta de iesire in vederea unei dezamorsari a crizei alimentate de razboiul declaratiilor dintre presedintele american Donald Trump si Phenian.

Coreea de Nord a amenintat saptamana trecuta ca va trage patru rachete, pe deasupra Japoniei, catre teritoriul american Guam, pe care se afla doua baze militare importante.

Tanarul lider a fost informat despre acest ”plan vizand sa incercuiasca Guamul cu foc” in timpul unei inspectii, luni, la Comandamentul Fortei strategice insarcinate cu unitatile balistice, scrie marti agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA.

Inainte sa dea un ordin, Kim Jong-un a declarat ca va ”observa inca un pic comportamentul idiot si stupid al yankeilor”. Daca ei ”persita in actiunile lor iresponsabile si periculoase in peninsula coreeana”, Coreea de Nord va lua masuri ”ca cele deja anuntate”, a adaugat el.

”In vederea dezamorsarii tensiunilor si impiedicarii unui periculos conflict militar in peninsula coreeana, este necesar ca Statele Unite sa decida primele o optiune adecvata”.

S-ar parea ca Kim Jong-un se refera astfel la exercitiile militare comune anuale la scara mare ale Seulului si Washingtonului, care urmeaza sa inceapa in curand.

Aceste manevre provoaca de fiecare data furia Phenianului, care le o considera o repetitie a invaziei teritoriului sau, scrie News.ro.
Detensionare? Coreea de Nord a propus in trecut un moratoriu asupra testelor nucleare si de rachete in schimbul anularii acestor exercitii, un compromis sustinut constant de China, principalul aliat al Phenianului, dar respins la fel de constant de Washington si Seul.

Unii analisti considera ca numarul unu nord-coreean este pe cale sa propuna acelasi compromis, adaugand in balanta amenintarea Guamului.

”Este o invitatie directa la a vorbi despre o oprire reciproca a exercitiilor si tirurilor de racheta”, a apreciat Adam Mount, un expert din cadrul cercului de reflectie Center for American progress, cu sediul la Washington.

In opinia lui John Delury, un profesor la Universitatea Yonsei, cu sediul la Seul, ”Kim Jong-un este pe care a opera o dezescaladare. El lasa Guamul de o parte pentru moment”, a apreciat el pe Twitter.

”Nu am iesit din padure”, avertizeaza el. ”Trebuie ca ambele parti sa continue sa faca gesturi pentru a dezamorsa lucrurile, prin fapte sau prin vorbe. Diplomatia trebuie sa treaca la viteza superioara”.

Seulul si Washingtonul sustin ca manevrele lor sunt pur defensive si ca nu pot sa fie legate de ambitiile nucleare ale Coreei de Nord, care incalca o serie de rezolutii ONU.

Amenintarile Phenianului cu privirela Guam constituie ”pur si simplu un santaj”, apreciaza Joshua Pollack, un cercetator la Institutul Middlebury pentru Studii Internationale de la Monterey. "Focul si furia" Tensiunile continua sa creasca dupa ce Coreea de Nord a testat, in iulie, doua rachete balistice intercontinentale (ICBM), care par sa puna in raza de actiune a Phenianului o bina parte din teritoriul american.

In reactie la acest lucru, Donald Trump a dezlantuit asupra Coreei de Nord ”focul si furia, asa cum lumea nu a mai vazut”.

Phenianul i-a replicat facandu-si public planul de a trage rachete de raza ”intermediara”, care sa cada la 30-40 de kilometri de Guam. Pe aceasta insula din Pacificul de Vest se afla instalatii strategice americane, bombardiere grele si cu raza de actiune lunga, avioane de vanatoare si submarine.

Acest tertoriu cu 162.000 de locuitori este echipat de asemenea cu un scut antiracheta de tip Thaad.

Aceasta escaladare verbala ingrijoreaza comunitatea internationala. Mai multi lideri, inclusiv presedintele chinez Xi Jinping, au indemnat ambele parti la calm.

Presedintele sud-coreean Moon Jae-in a intervenit in dezbatere marti si a spus ca Seulul vrea, cu orice pret, sa evite un nou razboi.

”Actiunea militara in Peninsula Coreeana poate sa fie hotarata doar de Republica Coreea si nimeni nu poate decide o actiune militara fara consimtamantul Republicii Coreea”.

Secretarul american al Apararii Jim Mattis a avertizat luni ca Statele Unite vor incerca sa doboare orice obiect care ameninta sa se apropie de Insula Guam.