“Adoptarea unei noi legi privind sanctiunile arata, cu certitudine, ca relatiile cu Rusia au devenit ostaticele luptei politice interne din SUA. Cele mai recente evenimente arata ca, in cercuri bine-cunoscute din Statele Unite, rusofobia si un curs catre o confruntare deschisa cu tara noastra au preluat controlul”, se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe, prin care sunt anuntate sanctiunile.

Rusia a amenintat ca va expulza diplomati si va confisca proprietati inca din decembrie, cand Washingtonul a ordonat unui numar de 35 de diplomati rusi sa paraseasca SUA, in urma presupusei interferente ruse in alegerile prezidentiale.

Senatul american a votat cu 98 de voturi pentru si doua impotriva, impunerea de noi sanctiuni Rusiei, Iranului si Coreei de Nord, in pofida obiectiilor Casei Albe.

Cum Camera Reprezentantilor a aprobat proiectul de lege la inceputul saptamanii, tot cu o majoritate covarsitoare, textul va fi trimis presedintelui Trump pentru a fi promulgat.

Un consilier de la Casa Alba a declarat ca presedintele si-ar putea exercita dreptul de veto asupra legislatiei, pentru a impune conditii. Pe de alta parte, un veto prezidential poate fi depasit cu votul a doua treimi dintre membrii Camerei Reprezentantilor si Senatului.

Sanctiunile au fost trasate partial pentru a pedepsi si mai mult Rusia pentru anexarea Crimeei, in 2014. Insa dezbaterea pentru noile masuri a avut loc pe fundalul unei anchete in curs privind presupusa interferenta rusa in alegerile prezidentiale din 2016.

Trump a respins in mod repetat existenta oricarei implicari ruse in alegeri in ajutorul sau.