De asemenea, el a insistat ca reformele nu au nimic de a face cu dorinta sa de putere, ci mai degraba cu nevoia de a imbunatati sistemului politic din Turcia.

"Sunt intr-adevar un muritor, as putea muri in orice moment", a precizat presedintele de la Ankara.

Alegatorii turci au aprobat duminica cu o majoritate fragila de 51,4% un pachet de reforme constitutionale, care vor transforma tara dintr-o republica parlamentara intr-una prezidentiala. Acest pachet a fost inaintat prin legislativ de catre Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP).

Insa, Erdogan a respins ideea ca ar sustine reformele constitutionale din dorinta de a capata mai multe puteri, precizand ca este vorba despre imbunatatirea sistemului politic din Turcia.

"Acest sistem reprezinta o schimbare, o transformare in istoria democratiei din Turcia".

Odata revizuita, legea fundamentala ii va permite presedintelui turc sa desfiinteze functia prim-ministrului si sa-si asume noi puteri extinse prin decrete prezidentiale. De asemenea, acesta va putea sa-si numeasca propriul cabinet de ministri si o parte din judecatori, precum si sa examineze legi respinse de catre Parlament.

Recep Tayyip Erdogan a reusit deja in ultimii ani sa transforme o pozitie in mare parte ceremoniala intr-o baza puternica de putere, lansand o campanie masiva de epurare a disidentilor, care s-a intensificat dupa lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie 2016. Peste 47.000 de persoane au fost arestate dupa puciul esuat, iar aproape 200 de jurnalisti sunt in spatele gratiilor.

Presedintele a dezmintit ca aceste reforme constitutionale reprezinta un pas mai aproape spre instalarea unei dictaturi in Turcia, relateaza Ziare.com.