Update 17.49 Politia Metropolitana l-a identificat joi dupa-amiaza pe atacatorul implicat in atentatul terorist din zona Westminster drept Khalid Masood. De asemenea, barbatul in varsta de 52 de ani era originar din Kent si locuia in regiunea West Midlands, transmite The Guardian.

Reprezentantii Scotland Yard au precizat ca atacatorul nu era vizat de nicio ancheta in desfasurare a autoritatilor britanice si nu au existat niciodata informatii despre intentia acestuia de a comite un atentat terorist in Marea Britanie.

Update 15.02.- Jihadistii Statului Islamic au revendicat joi dupa-amiaza atentatul terorist.

Agentia Amaq, afiliata gruparii jihadiste, a transmis ca un soldat al Statului Islamic este responsabil pentru atentatul terorist de la Londra.

”Un soldat al Statului Islamic a comis acest atentat, raspunzand unui apel cu privire la atacarea cetatenilor din tarile coalitiei”, se arata in mesajul transmis de Amaq.


Opt persoane au fost arestate in legatura cu atacul din Londra Anterior, un reprezentant al Scotland Yard a anuntat ca sapte persoane au fost retinute in urma a sase raiduri. El a precizat ca sunt in curs operatiuni la Londra, Birmingham si in alte zone din tara.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a declarat ca ipoteza de lucru este in prezent ca atacul de miercuri de la Westminster a avut legatura cu terorismul islamic si ca politia verifica in prezent daca si alti oameni au fost implicati.

Autorul atacului de la Londra este cetatean nascut in Marea Britanie si, in urma cu cativa ani, a fost anchetat de MI5 pentru ca este suspectat de extremism violent, a anuntat premierul Theresa May in Parlament.

Cazul este vechi, el nu era in vizorul serviciilor de securitate in prezent, scrie News.ro.
Discursul sustinut de Theresa May in Camera Comunelor Premierul britanic Theresa May a confirmat joi, intr-un discurs sustinut in Camera Comunelor, ca doi romani se afla printre persoanele ranite in atacul de la Westminster. Ea a subliniat ca un “act de terorism a incercat sa reduca la tacere democratia”, dar britanicii nu se tem si nu ezita.

„Nu ne temem, iar hotararea noastra nu se va clatina niciodata in fata terorismului”, a spus Theresa May in Parlament.

“Ne intalnim aici, in cel mai vechi Parlament, pentru ca stim ca democratia si valorile pe care le presupune vor triumfa intotdeauna. Aceste valori, libertatea de exprimare, libertatea, drepturile omului si statul de drept sunt reprezentate aici, in acest loc, dar sunt impartasite de oameni liberi din toata lumea”, a adaugat premierul.

“Un terorist a venit intr-un loc unde oameni de toate nationalitatile si culturile se strang sa sarbatoreasca ce inseamna sa fii liber si si-a varsat furia fara discriminare impotriva unor barbati, femei si copii nevinovati”, a subliniat sefa Guvernului britanici, precizand ca a “ fost un atac impotriva oamenilor liberi din toata lumea”.

Theresa May a multumit “prietenilor si aliatilor din toata lumea, care au spus clar ca sunt alaturi de noi in aceasta perioada”

Ea a prezentat apoi filmul evenimentelor de miercuri. “La 14.40 un singur atacator a intrat cu viteza cu masina in pietonii de pe Westminster Bridge, omorand doi oameni si ranind aproximativ alti 40. Pe langa cei 12 britanici internati, stim ca victimele includ trei copii francezi, doi romani, patru sud-coreeni, un german, un polonez, un irlandez, un chinez, un italian, un american si doi greci. Si suntem in contact cu Guvernele tarilor celor raniti”, a spus ea.

May a precizat ca printre raniti se numara si trei ofiteri de politie care se intorceau de la un eveniment in onoarea lor si ca doi dintre ei sunt in continuare in stare grava.

“Atacatorul a parasit apoi vehiculului si a s-a apropiat de un ofiter de politie la Carriage Gates, atacand acel ofiter de politie cu un cutit mare, inainte de a fi impuscat letal de un politist inarmat”, a precizat prim-ministrul.

Ea i-a adus un omagiu politistului injunghiat, care si-a pierdut viata. „A fost membru al comandamentului de protectie parlamentar si diplomatic timp de 15 ani si un soldat in Artileria Regala inainte. A fost un sot si un tata ucis in timp ce isi facea treaba pe care o iubea. A fost un erou, iar actiunile sale nu vor fi uitate niciodata” a spus May.

Ea a transmis condoleante familiei ofiterului si tuturor celor care au fost ucisi sau raniti in atac. Ea le-a multumit serviciilor de interventie pentru profesionalism.

May a explicat ca nu va creste nivelul de alerta de terorista. Acesta este in prezent sever, cu un nivel sub cel maxim. Nivelul maxim inseamna ca exista informatii clare privind un atac iminent, ceea ce nu este cazul, a explicat premierul

Ea a confirmat si ca politia a verificat sase adrese si a facut opt arestari in Londra si Birmingham.

„Valorile noastre vor triumfa”, a conchis ea.