Reuters transmite ca Guvernul Romaniei va abroga ordonanta care dezincrimineaza fapte de coruptie, citandu-l pe premierul Sorin Grindeanu, care a facut anuntul in timp ce 140.000 de oameni protestau la o aruncatura de piatra de biroul sau. ”Vom organiza o sedinta extraordinara duminiza pentru a abroga, retrage, anula ordonanta, intelegeti, si a gasi o cale legala de a ne a sigura ca nu va intra in vigoare”, a declarat premierul intr-un discurs televizat din biroul sau de la Guvern.

Anterior, agentia a citat anuntarea abrogarii de catre Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, o formatiune care face parte din coalitia de guvernare alaturi de PSD. ”Asta (se intampla) deoarece nu avem nimic de ascuns”, a declarat el pentru un post de televiziune.

AFP adauga ca sute de mii de persoane au protestat zilnic, de la adoptarea acestui text, marti.

Deutsche Welle scrie ca Guvernul roman a retras ordonanta despre care critici au spus ca legaliza unele forme de corptie.

Aceasta decizie nu era ”complet neasteptata”, in contextul in care premierul PSD Sorin Grindeanu a declarat anterior ca Guvernul ar putea sa o retraga, adauga postul german.

Mii de persoane au iesit sambata in strada, in Romania, a cincea zi la rand, pentru a protesta fata de legislatia care dezincrima abuzuri, scrie DW.

BBC relateaza ca Guvernul a anuntat ca va retrage ordonanta controversata care ar fi dezincriminat infractiuni de coruptie. Premierul Grindeanu a declarat sambata ca aceasta va fi abrogata intr-o sedinta de Cabinet.

Zeci de mii de romani au protestat zile la rand fata de aceasta legislatie, care ar fi permis eliberarea unor oficiali din inchisoare, scrie postul britanic.

UE a indemnat Bucurestiul sa nu anuleze progresele inregistrate in lupta impotriva corptiei, adauga BBC.

Al Jazeera
transmite ca Guvernul a anuntat ca va abroga ordonanta controversata dupa cinci zile de protest in intreaga tara.

”Maine (duminica), vom organiza o reuniune pentru a abroga ordonanta”, a declarat Sorin Grindeanu intr-o conferinta de presa, citat de postul panarab. ”Nu vreau sa divid Romania. S-ar putea imparti in doua”, a adaugat el.

David Chater de la Al Jazeera transmite de la demonstratia de la Bucuresti ca vestea a fost primita cu bucurie de cei aproximativ 70.000 de protestatari din centrul capitalei, scrie News.ro.

The Associated Press
scrie ca Grindeanu a anuntat pentru duminica abrogarea textului contestat, care a provocat cele mai ample proteste in Romania de la caderea comunismului, in 1989.

Grindeanu a anuntat insa ca propunerea va fi trimisa sa fie dezbatuta in Parlament, o decizie care nu este susceptibila sa-i calmeze pe protestatari, avand in vedere ca ei cer ca initiativa sa fie anulata.

”Nu vreau sa impart Romania... Romania pare in acest moment rupta in doua”, a spus Grindeanu citat de AP.

Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte saptamana viitoare asupra masurii, adauga agentoia americana.