"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania.

Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare si verificare (MCV), publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt. Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres, sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniului de aplicare al coruptiei ca infractiune, va avea impact asupra evaluarilor viitoare.

In acest context, Comisia Europeana atrage atentia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri”, se arata in declaratia oficialilor Comisiei Europene, data publicitatii miercuri.

Secretarul general al PSD, Marian Neacsu, a declarat miercuri, la Parlament, ca premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit in aceasta dimineata cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, intalnirea fiind solicitata de catre diplomatul american.