Noul presedinte american i-a deranjat pe aliatii europeni prin promisiunea unei pozitii mai relaxate fata de Moscova si prin punerea sub semnul intrebarii a angajamentului Washingtonului, vechi de aproape 70 de ani, fata de o alianta despre care el a spus ca este 'depasita' si ca reprezinta o povara nedreapta pentru contribuabilul american.

Stoltenberg a declarat insa ca in recentele conversatii cu Donald Trump si cu noul secretar american al apararii, James Mattis, cei doi "au transmis acelasi mesaj, si anume ca SUA isi mentin acelasi angajament fata de NATO si fata de legaturile transatlantice".

"Mesajul noii administratiei este ca isi doreste de asemenea un dialog cu Rusia, insa de pe o pozitie de forta", a declarat presei secretarul general al NATO, la finalul unei intalniri la sediul Aliantei din Bruxelles cu noul presedinte bulgar Rumen Radev.

Liderii celor 28 de state membre ale NATO au aprobat in iulie cea mai importanta consolidare a Aliantei de dupa Razboiul Rece, ca raspuns la interventia Rusiei in Ucraina si la anexarea peninsulei Crimeea.

In acelasi timp, ei au convenit sa mentina un dialog cu Rusia 'mai hotarat' pentru a consolida transparenta si a evita neintelegerile periculoase, in contextul in care relatiile dintre cele doua parti au fost tensionate in ultimii ani.