Pretul aurului a crescut cu 4,5% in ianuarie, recuperand partial pierderea de 13% din trimestrul patru, cand perspectivele de reducere a taxelor si a cheltuielilor pentru infrastructura au urcat cotatiile bursiere la niveluri record, scrie News.ro.

Decizia de luni seara a lui Trump de a o concedia pe procurorul general Sally Yates, in urma refuzului ei de a sustine interdictia impusa imigrantilor din anumite state preponderent musulmane de a intra in SUA, a agitat si mai mult investitorii.

”Aversiunea fata de risc din piete a crescut considerabil in urma concedierii lui Yates, amplificand haosul si incertitudinile provocate de interdictia de calatorie. Acesti factori au apasat dolarul si au crescut atractivitatea aurului, ca activ sigur”, a declarat Vyanne Lai, analist la National Australia Bank in Melbourne.

Pretul aurului cu livrare imediata a crescut cu pana la 0,6%, la 1.199,65 dolari uncia, la Singapore, iar metalul pretios se indreapta spre a treia zi de cresteri.

Dolarul a scazut cu 2,1% in aceasta luna, cel mai mult dupa martie 2016.

Instabilitatea din piete va continua pe fondul sedintei de doua zile a consiliului de politica monetara al Rezervei Federale, care se va incheia miercuri, si in asteptarea datelor referitoare la evolutia din ianuarie a salariilor in SUA, asteptate vineri.