Kim Phuc Phan Thi a crezut multa vreme ca va trai pentru restul vietii cu o serie de cicatrice ingrozitoare care ii acopereau mare parte a corpului, dobandite in timpul Razboiului din Vietnam. ”Acum, Pamantul a devenit din nou un paradis pentru mine”, a declarat ea pentru cotidianul american Miami Herald, dupa incheierea tratamentului.

In varsta de 53 de ani, aceasta femeie vietnameza locuieste de mai bine de doua decenii in Canada. A devenit celebra, desi multi ani nu a stiut acest lucru, atunci cand Nick Ut, un fotograf al agentiei Associated Press a fotografiat-o in timpul Razboiului din Vietnam.

Cei mai multi oameni o cunosc sub numele ”Napalm Girl” (”Fata napalm”).

Si-a regasit fericirea gratie Institutului de Dermatologie si Laser din Miami, condus de medicul Jill Waibel.

La 44 de ani dupa ce a devenit o victima a atacurilor cu napalm, in urma unei bombe aruncate dintr-un avion sud-coreean, Kim Phuc Phan Thi a vazut la televizor o reclama la un tratament revolutionar inventat de Jill Waibel. A telefonat la clinica din Miami, iar Jill Waibel, o specialista americana in chirurgia pielii, dupa ce a inteles cu cine discuta la telefon, a anuntat-o ca o va trata gratuit.

In urma cu cateva zile, Kim Phuc Phan Thi a incheiat ultima sedinta de tratament. Tratamentul a reprezentat un set de proceduri complexe, ce au avut nevoie de noua luni pentru a fi finalizate.

Gratie noului tratament revolutionar, care utilizeaza peste 50 de instrumente cu laser cu scopul de a vaporiza tesuturile epiteliale cicatrizate, pentru a permite unui nou strat de piele sa creasca peste zonele afectate, Kim Phuc Phan Thi spune ca a putut pentru prima data sa simta mana nepotului ei atunci cand acesta a atins-o la nivelul bratului. ”Inainte, anumite lucruri sau persoane ma atingeau, dar eu nu puteam sa imi dau seama de ele. Acum, pot sa le simt”, a spus pacienta.

Dupa momentul tragic, captat pe pelicula fotografica de Nick Ut in 1972 - intr-o fotografie recompensata cu premiul Pulitzer -, Kim Phuc Phan Thi a ramas cu cicatrice la baza craniului, pe tot spatele si pe bratul stang.

”Au fost arsuri extrem de severe. Desi acum nu le mai denumim asa, au fost arsuri de gradul IV”, a spus medicul Jill Waibel.

Kim Phuc Phan Thi a fost fotografiata pe 8 iunie 1972, cand avea varsta de noua ani. Complet dezbracata de hainele care i-au fost arse in urma exploziei unei bombe cu napalm, fetita vietnameza alerga inspaimantata, plangand si tipand de durere, pe o strada din satul ei natal, Trang Bang, din sudul Vietnamului.

Fotografia lui Nick Ut a fost preluata imediat de marile agentii de presa si publicata in lumea intreaga. Imaginea respectiva a ramas pana in zilele noastre un simbol al victimelor razboiului.

Pe 10 noiembrie 1994, Kim Phuc Phan Thi a primit titlul de Ambasador al Bunavointei din partea UNESCO.

Biografia ei, intitulata ”Fata din imagine” (”The Girl in the Picture”), a fost scrisa de Denise Chong si a fost publicata in anul 1999, transmite News.ro.