Anuntul mortii jurnalistului Mohamed Tamalt a fost facut de avocatul sau.

”Pot confirma decesul jurnalistului Mohamed Tamalt in spitalul din Bab el-Oued (localitate din Algeria, n.r.), dupa o greva a foamei de peste trei luni si trei luni de coma”, a transmis Amine Sidhoum pe Facebook.

Reprezentantii penitenciarului au transmis ca Mohamed Tamalt a decedat in urma unei infectii la plamani pentru care a fost tratat din data de 4 decembrie, cand a primit diagnosticul. Jurnalistul a fost internat in spital la sfarsitul lunii august.
Mohamed Tamalt a inceput greva foamei pe 27 iunie Mohamed Tamalt (42 de ani), care are dubla cetatenie – britanica si algeriana, a inceput greva foamei pe 27 iunie, ziua in care a fost arestat langa locuinta parintilor sai in capitala Alger, potrivit Human Rights Watch (HRW).

Jurnalistul freelancer si bloggerul Mohamed Tamalt, care a administrat un site din Londra, unde era stabilit, a fost acuzat de insultarea presedintelui Algeriei, Abdelaziz Bouteflika, si defaimarea unei autoritati publice, printr-o poezie pe care a distribuit-o pe Facebook.

O instanta din Alger l-a condamnat pe Mohamed Tamalt la doi ani de inchisoare, pe 11 iulie, si l-a amendat cu 200.000 de dinari, suma echivalenta cu 1.400 de lire sterline. O curte de apel a sustinut hotararea, o luna mai tarziu.

Amnesty International le-a solicitat autoritatilor algeriene, duminica, sa deschida ”o ancheta independenta si transparenta a circumstantelor” decesului jurnalistului Mohamed Tamalt.

Reprezentantii organizatiei Reporteri fara frontiere (RSF) au transmis ca au fost socati de moartea lui Mohamed Tamalt, considerand ca moartea acestuia reprezinta o lovitura grea pe care o primeste libertatea de informare in Algeria. ”De ce a fost hotarata o astfel de condamnare doar pentru cuvinte inofensive publicate pe Facebook?”, a spus Yasmine Kacha, presedintele departamamentului Africii de Nord al RSF.

In luna august, Human Rights Watch le-a cerut autoritatilor algeriene sa il elibereze pe Mohamed Tamalt, cand jurnalistul se afla in stare critica.

”Autoritatile algeriene ar trebui sa anuleze cazul impotriva lui Tamalt si sa transmit mesajul ca libertatea de exprimare va fi respectata in Algeria”, au transmis reprezentantii HRW la acea vreme.