Intr-un clip publicat online, presedintele-ales a descris TPP drept un “potential dezastru pentru tara”.

In schimb, republicanul a spus ca administratia sa vrea sa genereze “acorduri comerciale bilaterale corecte, care sa aduca locuri de munca si industrie inapoi pe tarmul american”

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de presedintele Barack Obama si una dintre prioritatile sale economice.

Acordul, a carui negociere a durat opt ani, a fost semnat, dar, pentru a intra in vigoare, trebuire aprobat de cel putin sase tari care sa reprezinta cel putin 85% din productia economica a semnatarilor. In aceste conditii, fara ratificarea SUA, acordul nu va deveni realitate.

Douasprezece state au semnat acordul: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelanda, Canada. Mexic, Chile si Peru, scrie News.ro.

Acordul este menit ca consolideze relatiile economice dintre aceste tari, prin reducerea taxelor si protejarea comertului, ca metoda de crestere economica.

Statele semnatare spera sa isi armonizeze si politicile si reglementarile economice.

Practic, TPP ar putea permite crearea unei piete unice dupa modelul celei din UE, prin eliminarea a circa 18.000 de taxe vamale.

Criticii acordului, in frunte cu Donald Trump, spun ca acesta va submina economia SUA, pentru ca a fost negociat in secret, tinand cont numai de interesele marilor companii.