Seful statului american a criticat, de asemenea, rolul pe care-l joaca Rusia si Iranul in razboiul civil din Siria, in aceasta conferinta de presa pe care a sustinut-o duminica, dupa incheierea summitului Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC) de la Lima.

Obama a declarat ca a discutat cu omologul sau rus Vladimir Putin, duminica, despre Ucraina si "necesitatea sa facem lucrurile sa avanseze".

"L-am indemnat sa le spuna negociatorilor sai sa coopereze cu noi, cu Franta, cu Germania, cu Ucraina sa vada daca putem face asta pana mi se incheie mandatul", a spus presedintele american.

Moscova ii sustine pe separatistii prorusi care lupta impotriva fortelor guvernamentale in estul rebel al Ucrainei intr-un conflict soldat cu aproape 10.000 de morti.

Victoria socanta obtinuta de presedintele-ales Donald Trump in alegeri a fost primita cu emotie la Kiev, dupa ce miliardarul populist l-a elogiat pe liderul de la Kremlin in campania sa prezidentiala, scrie News.ro.

Obama a mai declarat ca nu este optimist in legatura cu viitorul apropiat al Siriei, unde fortele guvernamentale sunt sustinute de avioane de razboi ruse, care bombardeaza partea rebela a orasului Alep (nord).

El a subliniat ca, data fiind sustinerea Rusiei si Iranului fata de Guvernul lui Bashar al-Assad, este "foarte dificil sa vezi o modalitate prin care opozitia moderata, chiar si formata militar si angajata, sa isi poata mentine pozitia".

Obama a insistat ca il va lasa pe Trump sa-si "prezinte platforma si argumentele", dar a sugerat ca va vorbi daca acesta va ameninta valorile fundamentale ale Statelor Unite.

De asemenea, el l-a indemnat pe Trump sa mentina sprijinul Statelor Unite fata de o ordine liberala a lumii si a avertizat ca pacea si prosperitatea lumii depind de acest lucru.

"Principlul sfat pe care i-l dau viitorului presedinte este ca Statele Unite sunt cu adevarat o natiune indispensabila in ordinea noastra mondiala", a subliniat Obama.