Militari din cadrul contingentului rus stationat in Transnistria au participat luni la parada organizata in Tiraspol cu ocazia Zilei Victoriei sovietice impotriva Germaniei naziste in al II-lea Razboi Mondial.

Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, ceruse Moscovei sa nu permita participarea militarilor rusi la parada de la Tiraspol.

Insa membri ai contingentului rus de mentinere a pacii au participat la parada alaturi de trupe ale Ministerului transnistrean de Interne, de unitati ale Ministerului Apararii si ale Serviciului transnistrean de securitate (KGB).

Guvernul de la Chisinau a condamnat vehement initiativa. "Prezenta militarilor rusi la parada desfasurata la Tiraspol intra in contradictie cu angajamentele asumate de Federatia Rusa privind respectarea principiilor si normelor internationale", a transmis Ministerul de Externe de la Chisinau, conform agentiei Associated Press.

Contingentul rus de mentinere a pacii in Transnistria are aproximativ 1.500 de membri.

In prezent, in Republica Moldova sunt circa 200 de militari americani care participa la un exercitiu cu trupele moldovene, o situatie criticata de opozitia prorusa de la Chisinau, relateaza MEDIAFAX.