Potrivit estimarilor politiei, circa 8.000 de persoane au iesit in strada luni si au solicitat demisia premierului Gunnlaugsson, precum si organizarea de noi alegeri, din cauza investigatiei jurnalistice Panama Papers documentata de ziarul german Suddeutsche Zeitung si Consortiul International pentru Investigatii Jurnalistice (ICIJ) in care apar numeroase personalitati politice, dar si din alte domenii care si-au ascuns investitiile prin companii offshore, evitand astfel platirea de taxe si impozite.

Este cel mai mare protest de acest gen din Reykjavik, sustine un reprezentat al politiei islandeze, Arnar Runar Marteinsson, citat de AP si preluat de MEDIAFAX. amintind de protestele din 2008 si 2009 care au dus la caderea guvernului de la acea vreme in urma crizei financiare.

Participantii au scandat in fata Parlamentului, au lansat focuri de artificii si au incercat sa treaca de fortele de ordine pentru a intra in cladire. "Nu exista nicio alta optiune decat aceea ca premierul sa plece", a declarat Gudrun Jonsdottir, profesor in Reykjavik, fiind unul dintre protestatari.

"Cetatenii din Islanda nu vor tolera acest guvern corupt. Puteti auzi cat de furiosi suntem", a continuat acesta. Premierul a declarat luni Parlamentului ca nu intentioneaza sa demisioneze, desi, in urma dezvaluirilor facute de ancheta Panama Papers, el si sotia sa sunt acuzati de evaziune fiscala.

"Nu am luat in considerare ideea de a demisiona din cauza acestei chestiuni si nici nu voi demisiona din cauza acestei chestiuni", s-a aparat Gunnlaugsson in fata Parlamentului. "Guvernul a inregistrat rezultate bune in timpul mandatului. Progresul a fost unul puternic si este important ca guvernul sa-si indeplineasca responsabilitatea", a continuat premierul islandez, dupa care a parasit cladirea Parlamentului in fata careia erau adunati protestatarii.

Ancheta Panama Papers se bazeaza pe o scurgere imensa de date, de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca, specializata in crearea de companii offshore prin care si-au ascuns averile numeroase personalitati din lume evitand platirea de taxe, printre acestia aflandu-se apropiati ai lui presedintelui rus Vladimir Putin, dar si personalitati sportive precum Lionel Messi si Michael Platini.

Potrivit acestei anchete, Gunnlaugsson si sotia sa au infiintat o companie in Insulele Virgine Britanice, cu ajutorul firmei Mossack Fonseca, evitand, astfel, platirea de taxe si impozite.