Obama si Putin au purtat luni o conversatie la telefon despre "urmatorii pasi" in implementarea armistitiului care a intrat in vigoare luna trecuta, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Obama a salutat reducerea nivelului violentelor pe teren si a criticat o continuare sporadica a confruntarilor armate, scrie MEDIAFAX. El l-a indemnat pe Putin sa exercite presiuni asupra regimului sirian al lui Bashar al-Assad sa inceteze actiuni ofensive care ar putea submina armistitiul fragil, potrivit Casei Albe.

Seful statului american a notat de asemnea "unele progrese" in livrarea unor ajutoare umanitare sirienilor, insa a denuntat faptul ca fortele regimului continua sa impiedice accesul in anumite zone, in special la Daraya, adauga aceeasi sursa.

Presedintele american a indemnat totodata fortele proruse sa respecte armistitiul in estul Ucrainei.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului de Securitate al ONU a anuntat ca cei 15 membri considera "pozitiv" anuntul Moscovei privind retragerea celei mai mari parti a trupelor ruse din Siria.

Ambasadorul Angolei la ONU Ismael Gaspar Martins a precizat ca emisarul Staffan de Mistura a informat Consiliul in legatura cu negocierile intersiriene, care au fost reluate luni, si ca ambasadorul rus Vitali Ciurkin i-a informat pe membrii organismului despre anuntul lui Putin.

In opinia sa, in Consiliu exista o "atmosfera" mai favorabila fata de "un rezultat mai pozitiv" in Siria.

"Cand vedem ca se retrag forte, inseamna ca razboiul intra in alta faza, ceea ce este un lucru bun", a apreciat Martins.

Membrii Consiliului l-au indemnat pe emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura la negocieri "mai cuprinzatoare", inclusiv cu reprezentantii kurzilor, insa in asa fel incat sa nu afecteze "progresele pe care le observam".