Eforturi in vederea unei apropieri de Uniune se afla in centrul actualei crizei din fosta republica sovietica, care a fost declansata de proteste violente, in 2013, fata de un refuz al fostului regim prorus de a finaliza un acord de liber-schimb UE-Ucraina.

Acordul respectiv a fost, intre timp, semnat si a inceput sa fie implementat, iar UE actioneaza pentru ca cetatenii ucraineni sa poata vizita blocul european fara vize. Oficiali ucraineni de rnag inalt si-au exprimat totodata dorinta ca tara sa devina membra a Uniunii, scrie MEDIAFAX.

Insa presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat joi, intr-un discurs pe care l-a sustinut la Haga, ca "Ucrana nu va fi in masura, in mod clar, sa devina membra a UE in urmatorii 20-25 de ani si nici a NATO".

Kievul s-a apropiat tot mai mult de Alianta Nord-Atlantica in ultimii ani, dupa ce Rusia a anexat Peninsula ucraineana Crimeea (sud) in 2014 si in contextul in care se confrunta, de atunci, cu o rebeliune separatista prorusa in regiunea Donbas (est).

Ucraina a gazduit anul trecut exercitii militare NATO, intr-un adevarat spectacol de forta impotriva redutabilului sau vecin de la est.

Moscova a denuntat in mod repetat extinderea catre est a Aliantei militare occidentale drept o amenintare la adresa securitatiii sale. Rusia a ocupat Crimeea, unde se afla o baza navala rusa extrem de importanta, la Marea Neagra, dupa ce ucrainenii l-au indepartat de la putere pe fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici.

Juncker a facut aceste declaratii in contextul in care Olanda urmeaza sa se pronunte in aprilie, in cadrul unui referendum, asupra acordului de liber schimb dintre UE si Ucraina. Presedintele Comisiei a apreciat ca unii dintre olandezi au inteles in mod gresit acest acord drept un prim pas catre aderarea fostei republici sovietice la blocul european.

Comisia joaca un rol de prim-plan in negocierile de aderare ale tarilor care aspira sa devina membre ale Uniunii.