"Nu cred ca pistoalele au ce cauta intr-un campus universitar, deci aceasta decizie a fost cea mai mare problema a presedintiei mele de pana acum", a deplans Gregory Fenves, presedintele institutiei. Dezbaterea provocata de aceasta hotarare este cu atat mai sensibila in Statele Unite, cu cat Universitatea din Texas, cu sediul la Austin, a fost, in 1966, teatrul primului atac armat in masa dintr-un campus universitar, potrivit MEDIAFAX.

Un fost puscas marin, Charles Whitman, a ucis la vremea respectiva 14 persoane si a ranit alte 31, dupa ce a deschis focul din turnul unui ceas. "Ii inteleg pe numerosii membri ai facultatii, membri ai personalului, studenti si parinti ai studentilor care au semnat petitii, au trimis e-mailuri si scrisori si care s-au organizat in vederea interzicerii armelor in campus si mai ales in salile de cursuri", a subliniat el.

Numerosi membri ai universitatii au amenintat ca vor parasi institutia in cazul in care va fi autorizat portul armelor de foc in incinta. Alesii acestui stat conservator au cedat, in august, presiunilor unor grupuri de lobby favorabile armelor de foc, convinsi ca o recenta serie de atacuri armate in institutii scolare americane ar fi putut sa fie evitate daca studentii ar fi putut deschide focul. Ei au validat, astfel, un proiect de lege care revine asupra interzicerii armelor de foc in campusurile universitare publice.

"Prezenta armelor intr-o institutie de invatamant superior este contrara misiunii noastre de educare si cercetare, fondata pe gandirea critica, libertatea de exprimare si dezbatere", a declarat Gregory Fenves, precizand ca universitatile private texane vor continua sa aplice interdictia armelor de foc in campusurile lor.