"In actuala situatie, ar fi util sa existe o zona in care niciunul dintre beligeranti sa nu mai aiba activitati, adica un fel de zona de excludere aeriana", a declarat Angela Merkel.

Liderul german nu a oferit detalii despre limitele acestei eventuale zone.

"Bombardamentele din provincia Alep, in special cele ale Rusiei, nu fac decat sa complice situatia", a spus Merkel.

In acelasi timp, Merkel a reiterat ca "nu se pot organiza negocieri cu organizatia terorista Stat Islamic", notand ca un acord de suspendare a ostilitatilor intre serviciile de securitate subordonate Administratiei Bashar al-Assad si fortele opozitiei ar fi "de mare ajutor".

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste, conform estimarilor ONU, 250.000 de morti, scrie MEDIAFAX.

O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Rusia a lansat, in septembrie 2015, raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.