Potrivit documentului, in intervalul de 21 de luni, cel putin 18.802 civili au fost ucisi, jumatate dintre acestia doar in Bagdad, alte 36.245 de persoane au fost ranite si aproximativ 3,2 milioane de persoane au fost nevoite sa isi paraseasca locuintele, inclusiv un milion de scolari.

"Asa-numitul Stat Islamic din Irak si Levant (ISIL) continua sa comita violente sistematice si raspandite si incalca legislatia internationala privind drepturile omului si legislatia umanitara. Aceste acte ar putea, in unele cazuri, sa conduca la crime de razboi, crime impotriva umanitatii si posibil, genocid", avertizeaza raportul.

Modul in care militantii gruparii Stat Islamic ucid este de asemenea infricosator, acestia apeland la impuscaturi, decapitari, arderea victimelor de vii si aruncarea lor de pe cladiri.

Raportul a fost elaborat de Misiunea de Asistenta a ONU din Irak si de Biroul Inaltului Comisar pentru Drepturile Omului, si se bazeaza in principal pe marturii obtinute direct de la supravietuitori sau martori ai incalcarii drepturilor omului, inclusiv pe interviuri luate persoanelor care au fost nevoite sa isi paraseasca locuintele.

In raport, ONU estimeaza ca organizatia Stat Islamic are in prezent 3.500 de sclavi si continua sa supuna femei si copii unor agresiuni sexuale, in special sub forma sclaviei sexuale.

Sclavii, majoritatea femei si copii, provin in principal din comunitatea persecutata yazidi, insa unii dintre ei fac parte din alte minoritati etnice si religioase, arata raportul. Potrivit documentului, exista informatii verificate potrivit carora 800 si 900 de copii din orasul Mosul, ocupat de Stat Islamic, au fost rapiti de gruparea terorista pentru educatie religioasa si antrenament militar.

Potrivit altor informatii, soldatii-copii care au fugit de pe frontul de lupta din provincia Anbar au fost ucisi.

Raportul informeaza ca SI i-a tintit pe cei perceputi ca fiind oponenti ai idelologiei sale si regulamentului, afiliati ai Guvernului, inclusiv ofiterii de politie si oficiali publici, doctori, avocati, jurnalisti, lideri tribali si religiosi. Multi dintre acestia au fost condamnati in tribunale controlate de SI, unde au primit pedepse inclusiv cu moartea, aruncarea cu pietre sau amputarea, scrie MEDIAFAX.

Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a avertizat ca rata deceselor in randul civililor ar putea fi in mod considerabil mai mare. "Nici macar datele obscene privind decesele nu reflecta cu exactitate cat de mult sufera civilii in Irak. In aceste date sunt inclusi cei care au fost ucisi sau mutilati de violente deschise, insa nenumarate alte persoane au murit din cauza lipsei de acces la hrana de baza, apa sau ingrijiri medicale", a spus acesta.

Zeid Ra'ad Al Hussein a subliniat ca acest raport ilustreaza de ce anume incearca sa scape refugiatii irakieni atunci cand fug in Europa si in alte regiuni.

In raport sunt mentionate de asemenea presupuse abuzuri comise de fortele de securitate irakiene si gruparile asociate, inclusiv militii si forte tribale, unitati de mobilizare a populatiei si luptatori kurzi peshmerga.