Vaticanul a semnat pe 26 iunie 2015 primul sau tratat cu "statul Palestina". Aceasta conventie privind activitatile Bisericii Catolice in teritoriile palestiniene constituie o recunoastere oficiala a existentei unui stat palestinian de catre Sfantul Scaun. Diversele etape procedurale care permit intrarea in vigoare a acestui text au indeplinite, a anuntat Vaticanul intr-un comunicat.

Papalitatea doreste sa-si dezvolte influenta diplomatica in Orientul Mijlociu, in contextul in care numerosi crestini fug din cauza razboaielor si conflictelor din aceasta regiune, mai ales in Siria si Irak.

"Acordul priveste aspecte esentiale ale vietii si activitatii Bisericii in Palestina, reafirmand totodata sustinerea unei solutionari pasnice si negociate a conflictului" israeliano-palestinian, subliniaza Vaticanul. Adunarea Generala a ONU a adoptat in 2012 o rezolutie prin care recunoaste statutul de stat observator al Palestinei. Vaticanul, care nu este membru al ONU, beneficiaza, la randul sau, de acest statut.

Unele state, la fel ca Vaticanul, au recunoscut existenta Palestinei, de exemplu Suedia. Decizia suedeza, anuntara in octombrie 2014, a fost condamnata de Israel si a antrenat o racire a relatiilor diplomatice intre cele doua tari.