Un detasament din cadrul trupelor turce trimise in nordul Irakului a parasit luni tabara Bashiqa, situata in apropiere de Mosul, un oras aflat sub controlul Statului Islamic (SI), si s-a indreptat spre nordul tarii. Cabinetul premierului turc a anuntat vineri ca a decis sa-si reorganizeze personalul militar din tabara Bashiqa, in urma unor negocieri cu oficiali irakieni.

"Pozitia guvernului irakian ramane aceeasi: Turcia trebuie sa-si retraga trupele dincolo de frontierele internationale, nu sa-si reorganizeze detasamentul", a subliniat Saad al-Hadithi, purtatorul de cuvant al Cabinetul premierului irakian, Haider Al-Abadi, pentru agentia de presa Reuters. Jabbar Yawar, secretarul general al fortelor kurde peshmerga care controleaza zona in care trupele turce au fost detasate, a precizat ca zece tancuri au fost mutate din tabara Bashiqa intr-o alta tabara turca din regiunea kurda din Irak.

Turcia a trimis, in urma cu aproape doua saptamani (4 decembrie), circa 150 de militari, tancuri si sisteme de artilerie in nordul Irakului, in cadrul misiunii de antrenare a militiilor tribale care lupta impotriva retelei teroriste Stat Islamic (SI), in apropiere de orasul Mosul, aflat sub controlul membrilor SI. Bagdadul a cerut in ziua urmatoare retragerea imediata a trupelor turce din nordul Irakului, denuntand o "incursiune" si o incalcare a suveranitatii sale, acordand Turciei un ultimatum de 48 de ore.

Ulterior, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a anuntat ca Turcia nu va mai trimite militari in Irak, dar nu va retrage trupele deja prezente pe teritoriul irakian. Ca reactie la raspunsul Turciei, guvernul irakian a cerut, martea trecuta, Aliantei Nord-Atlantice sa exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimisi in nordul Irakului, dupa ce Rusia a catalogat drept "inacceptabila" prezenta contingentului turc, solicitand o reuniune a Consiliului de Securitate ONU.