La 50 de ani de la Declaratia "Nostra Aetate" ("In vremurile noastre"), semnata cu ocazia Conciliului Vatican II (octombrie 1965), conducerea Bisericii Catolice a pledat pentru relansarea dialogului intre crestinism si mozaism, scrie MEDIAFAX.

In contextul in care Papa Francisc urmeaza sa viziteze in ianuarie principala sinagoga din Roma, Comisia pentru relatiile cu iudaismul a Vaticanului a publicat un document in care pledeaza pentru respingerea "tendintelor antisemite", informeaza site-ul publicatiei La Stampa, notand ca nu este incurajat prozelitismul in relatia cu evreii.

"Dat fiind ca darurile si chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile, Biserica Romano-Catolica nu efectueaza si nu incurajeaza nicio misiune institutionala adresata in special evreilor. Mentinand aceasta respingere, din principiu, a unei misiuni institutionale (in sensul convertirii) adresata in mod particular evreilor, crestinii sunt chemati sa ofere marturie despre credinta lor in Iisus Hristos si in relatia cu evreii, dar trebuie sa o faca in mod smerit si cu sensibilitate, recunoscand ca evreii sunt purtatori ai cuvantului lui Dumnezeu si avand in minte marea tragedie a Holocaustului", precizeaza documentul.

"Primul obiectiv al dialogului cu iudaismul trebuie sa fie aprofundarea cunoasterii reciproce intre evrei si crestini", precizeaza Vaticanul, explicand ca exista continuitate intre mozaism si crestinism, ca "evreii sunt fratii mai mari ai crestinilor".

"Istoria ne invata unde conduc chiar si cele mai mici forme de antisemitism: la tragedii precum Holocaustul", subliniaza Vaticanul.