"Da, sigur ca incercam sa construim o relatie" cu gruparea Stat Islamic, a declarat directorul general al CICR, Yves Daccord, intr-un interviu pentru AFP.

"Avem o viziune clar umanitara. In primul rand, vedem zece milioane de oameni. Zece milioane sub controlul gruparii Stat Islamic (in Irak si Siria). Suntem interesati de acesti zece milioane de oameni. Ce se intampla cu ei? Care sunt problemele lor", a precizat el.

Aparitia gruparilor armate, care uneori ignora nevoia de ajutor, este unul dintre pericolele cu care se confrunta CICR, a adaugat Daccord, inaintea unei reuniuni la Geneva privind provocarile angajatilor umanitari, scrie MEDIAFAX.

Organizatiile care vor sa ajute civilii afectati de conflicte vor fi tot mai nevoite sa creeze legaturi cu astfel de grupari, indiferent de ideologia lor, a mai spus el. "Nu poti veni de la Geneva" si sa te astepti ca gruparile armate sa te lase sa actionezi. "Nu esti acceptat de Boko Haram sau de grupari armate din Siria intr-o singura zi. Dureaza mult timp si trebuie sa ai oamenii potriviti", a adaugat acesta.

Daccord a explicat ca a durat cativa ani pentru ca Boko Haram sa permita CICR sa lucreze in fieful gruparii extremiste din nord-estul Nigeriei.

Pentru a activa in zone controlate de Boko Haram sau de gruparea SI, o organizatie trebuie sa fie considerata total "non-partizana", a adaugat el.

De la atacuri asupra spitalelor pana la rapirea angajatilor umanitari, CICR a avertizat cu privire la spatiul tot mai mic in care pot activa agentiile umanitare.

Daccord a apreciat ca este dificil de comparat situatia din prezent cu trecutul, in ceea ce priveste pericolele cu care se confrunta angajatii umanitari. El a subliniat ca in Siria, devastata de peste patru ani de razboi civil, Crucea Rosie a suferit pierderi fara precedent, 49 de voluntari de la Semiluna Rosie Siriana fiind ucisi.

Angajati ai Crucii Rosii sunt de asemenea tinuti ostatici in Siria si Yemen, unde cativa membri ai organizatiei au fost de asemenea ucisi.