Datele din raport sunt date publicitatii de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, marti, cand deputatii europeni au votat o rezolutie ce indeamna tarile UE sa stimuleze eforturile de combatere a saraciei in randul copiilor si a inegalitatilor sociale. Acestia mai recomanda ca statele membre sa garanteze copiilor acces la educatie gratuita si de calitate.

Textul a fost aprobat cu 569 voturi "pentru", 77 "impotriva" si 49 de abtineri, scrie MEDIAFAX.

Conform Conventiei ONU privind drepturile copilului, toti copiii ar trebui sa aiba garantat dreptul la educatie, servicii de sanatate, locuinte, timp liber si un regim alimentar echilibrat.

Cu toate acestea, in Europa, aproximativ 26 de milioane de copii (sub 18 ani) risca saracia si excluziunea sociala, potrivit unui raport Eurostat pe 2014. Acest numar reprezinta 27,7% din totalul copiilor din UE.

Copiii care traiesc in saracie pot fi gasiti in fiecare stat UE, chiar daca procentele variaza. Copiii risca saracia cel mai mult in Romania (51%), Bulgaria (45,2%) si Ungaria (41,4%), in timp ce procentul este mult mai mic in tari precum Danemarca (14,5%), Finlanda (15,6%) si Suedia (16,7%).

Problema malnutritiei in randul copiilor este, de asemenea, in crestere in Europa. Potrivit UNICEF, procentul de copii care nu isi pot permite sa manance carne sau peste o data la cel putin doua zile s-a dublat in Estonia, Grecia si Italia (din 2008).

Saracia nu este doar o chestiune de bani. Pe langa imposibilitatea de a acoperi nevoile de baza ale copiilor, cum ar fi alimentele, imbracamintea si locuinta, saracia mai inseamna si excluziunea sociala sau lipsa de acces la sanatate si educatie de calitate. Copiii care traiesc cu parintii singuri, in special mame singure, sunt supusi unui risc mai mare de saracie, se mai arata in comunicatul Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania.