Aceasta revizuire constitutionala anuntata luni, in fata Congresului reunit la Versailles, de presedintele François Hollande, "va crea un regim civil de stare de criza, care va permite implementarea unor masuri exceptionale, care sa nu atinga exercitarea libertatilor publice decat prin restrictii strict necesare garantarii securitatii nationale", a precizat sursa citata.

"Aceste masuri trebuie adaptate la caracteristicile particulare ale amenintarii teroriste, in special durata sa" si "vor putea merge mai departe de ceea ce prevede in prezent legea din 1955" privind starea de urgenta.

Acest "regim civil de stare de criza" va raspunde dorintei exprimate luni de presedintele Hollande in fata Congresului de a "determina evolutia Constitutiei pentru a permite puterilor publice sa actioneze, conform statului de drept, impotriva terorismului de razboi".

Conform presedintelui, articolul 16, care reglementeaza conditiile de atribuire a puterilor exceptionale presedintelui, si articolul 36, care se refera la starea de urgenta, nu sunt "adaptate la situatia intalnita" in prezent, scrie MEDIAFAX.

Invocarea articolului 16 "inseamna ca functionarea obisnuita a puterilor publice constitutionale sa fie intrerupta", iar articolul 36 este "decretat in caz de pericol iminent, rezultand dintr-un razboi strain sau o insurectie armata" si permite transferarea competentelor "autoritatii civile catre autoritatea militara".

"Niciunul dintre aceste regimuri nu este adaptat la situatia pe care o intalnim. Functionarea obisnuita a puterilor publice nu este intrerupta si este de neconceput sa transferi puteri autoritatii militare", a explicat el.

"Acest razboi de alt tip, in fata unui adversar nou, necesita un regim constitutional care sa permita gestionarea starii de criza", a apreciat presedintele.

Hollande a facut referire la propunerile comisiei de reflexie pentru modernizarea institutiilor republicii, prezidata de Edouard Balladur in 2007. Acesta a sugerat modificarea articolului 36 din Constitutie, pentru a include, pe langa starea de asediu, starea de urgenta. Comisia propunea de asemenea ca o lege organica sa defineasca aceste regimuri si sa precizeze conditiile aplicarii lor.

Presedintele Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls sa "pregateasca acesta revizuire pentru a putea fi adoptata in cel mai scurt termen".