Goncz, nascut pe 10 februarie 1922 la Budapesta, un fost un disident comunist, scriitor si traducator de beletristica, si-a asumat un rol activ in politica spre sfarsitul anilor '80.

El a fondat Alianta Democratilor Liberi (SZDSZ, liberali) in 1988 si a devenit presedintele Ligii Ungare pentru Drepturile Omului in 1989. In 1990, el a fost ales membru al Parlamentului si a devenit rapid presedinte.

Cele doua partide care dominau Parlamentul, Forumul Democratic Ungar si SZDSZ, l-au ales pentru mandat de presedinte de cinci ani. El a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani in 1995 si s-a retras de la presedintie pe 4 august 2000, dupa zece ani la putere. Legea ungara nu permite mandate cumulate de peste zece ani, scrie MEDIAFAX.

In aceasta perioada, Goncz a ramas cel mai popular si mai iubit om de stat din Ungaria, in pofida unor situatiilor dificile cu care s-a confruntat, intre care o adevarata blocada a taximetristilor in Budapesta si solicitari din partea unor politicieni puternici de a-i demite pe directorii posturilor de radio si de televiziune nationale, carora nu le-a dat curs.

Dupa ce s-a retras de la putere, Goncz a ramas una dintre cele mai populare personalitati din Ungaria si a continuat sa participe deopotriva la evenimente politice si literare. El a fost presedinte si presedinte de onoare, in perioada 1989-1990, al Asociatiei Scriitorilor Unguri.