Berlusconi a devenit luna aceasta primul politician occidental de anvergura - el a fost premierul Italiei in patru randuri - care a vizitat peninsula ucraineana de la Marea Neagra, anexata de Rusia anul trecut, ceea ce a provocat o adevarata prapastie intre Moscova si Washington.

Separatisti prorusi lupta impotriva Guvernului, in estul Ucrainei, un conflict despre care cel mai probabil urmeaza sa discute luni, la New York, presedintele american Barack Obama si Putin, care se intalnesc in marja Adunarii Generale a ONU.

Berlusconi, care intretine de mult timp o relatie apropiata cu Putin, a criticat sanctiunile impuse de catre Occident Rusiei din cauza rolului ei in Ucraina, afirmand ca afecteaza afacerile italiene.

El a catalogat drept "democratic" si "valid" referendumul care a avut loc in Crimeea in 2014, inainte de anexare. "Optzeci si sapte a suta dintre cetatenii Crimeei au votat, 93% au votat sa se desparta de Ucraina, au votat sa fie o republica autonoma, au votat sa devina parte a Federatiei ruse", a declarat Berlusconi intr-un discurs pe care l-a sustinut in nordul Italiei, transmis la televiziune.

El a mai declarat duminica, la acest miting de la Brescia, ca evenimentul marcheaza "revenirea (sa) pe scena politica". "Trebuie sa vedeti dragostea, recunostinta si prietenia cu care este primit Putin" in Crimeea, a spus Berlusconi, catalogandu-l pe presedintele liderul politic "numarul unu".

"Femeile i se arunca in brate, spunandu-i «multumesc, Vladimir, multumesc, Vladimir»", a adaugat el.

Serviciul ucrainean de securitate i-a interzis magnatului media italian accesul in aceasta tara in urmatorii trei ani, in urma vizitei acestuia in Crimeea.

Berlusconi, care implineste varsta de 79 de ani saptamana aceasta, a dominat scena politica italiana timp de aproape doua decenii, insa in prezent se straduieste sa-si mentina unita formatiunea, Forza Italia, care se confrunta cu un val de plecari, scrie MEDIAFAX.