"Exista o lipsa de Europa in Europa si o lipsa de uniune, iar acest lucru trebuie sa se schimbe", a spus Juncker, care a respins intreruperi ale unor critici din sala ca "nedemne".

Raspunsul la criza migrantilor este necesar sa fie prima prioritate a UE, a subliniat el. Numarul de oameni este "impresionant", iar pentru unii ei sunt "inspaimantatori", a spus el. Dar nu este timpul unor dispute, a venit vremea actiunii concertate, a subliniat presedintele CE. Este o problema de demnitate si simt istoric, insista el.

Juncker evoca faptul ca Europa este un continent pe care aproape toata lumea a fost refugiat la un moment, dand exemplul revolutionarilor unguri care au fugit in Austria dupa revolta din 1956 impotriva regimului sovietic. "Am uitat ca exista mai multe MacDonald-uri in Statele Unite decat in Scotia?", a intrebat el.

El a evocat, de asemenea, cei 60 de milioane de refugiati din Europa de dupa al Doilea Razboi Mondial, subliniind ca dreptul la azil este una dintre cele mai importante valori europene, scrie MEDIAFAX.