Fyushu Electric Power Co. a inceput sa scoata barele de control la Reactorul nr. 1 de la Sendai la ora locala 10.30 (4.30, ora Romaniei). Compania a anuntat ca reactorul urmeaza sa inceapa sa produca energie electrica pana la sfarsitul saptamanii si sa-si reia operatiunile comerciale pana in prima parte a lui septembrie, in urma unor inspectii. Al doilea reactor al centralei este programat sa fie repus in folosinta ulterior, anul acesta.

Japonia are 43 de reactoare nucleare operabile. Niciunul dintre ele nu a mai produs energie electrica din septembrie 2013, iar eforturile de a le reporni pe unele dintre ele s-au confruntat cu intarzieri repetate, in contextul in care centralele s-au straduit sa indeplineasca reglementarile mai stricte, introduse dupa cutremurul urmat de tsunami, in 2011, care a devastat Centrala Nucleara Fukushima Daiichi.

Pana in prezent, doar cinci au reusit sa treaca de verificarile efectuate de catre autoritati din domeniul securitatii nucleare.

Inainte de catastrofa de la Fukushima, in care trei reactoare au fost grav avariate, energia nucleara reprezenta aproximativ 30% din electricitatea Japoniei. Insa, dupa ce reactoarele au fost oprite in anii de dupa catastrofa, tara a devenit dependenta de carbune, gaz natural lichefiat si petrol pentru a-si acoperi aproape 90% din nevoile de electricitate, scrie MEDIAFAX.

Premierul Shinzo Abe si Guvernul sau au anuntat ca vor sa reporneasca reactoarele pentru a reduce dependenta tarii de importurile de energie.

O serie de sondaje a aratat ca majoritatea japonezilor se opune repornirii reactoarelor, iar acest lucru s-a reflectat in scaderea sustinerii premierului. Oponentii citeaza riscuri de mediu intr-una dintre tarile cele mai afectate de cutremure, vulnerabila totodata si la alte dezastre. Protestatari s-au adunat marti la centrala. "Cine isi va asuma responsabilitatea pentru un accident nuclear?", se putea citi pe o pancarta.

Shinzo Abe dadea asigurari luni ca noile standarde de securitate sunt "la cel mai inalt nivel din lume".