Cea mai inalta jurisdictie americana a statuat cu cinci voturi la patru ca, potrivit Constitutiei, statele nu pot interzice casatoria intre persoane de acelasi sex. Curtea a mai stabilit ca este necesar ca toate statele americane sa recunoasca documentele de casatorie emise legal gay-ilor si lesbienelor de catre alte state.

Cele doua probleme, care au fost dezbatute in aprilie, au fost aduse in fata instantei supreme de catre cupluri gay si lesbiene din statele Kentucky, Ohio, Tennessee, si Michigan, care au pledat impotriva interzicerii de catre unele state a casatoriei intre persoane de acelasi sex sau a recunoasterii documentelor de casatorie emise cuplurilor gay sau lesbiene de catre alte state, scrie MEDIAFAX.

In Statele Unite casatoria este reglementata la nivelul statelor. Treizeci si sase dintre cele 50 de state americane permit sa se emita documente de casatorie cuplurilor de acelasi sex. Celelalte 14 state au interzis casatoria gay fie prin legislatie, fie prin refrendum. Avocatii la Curte ai celor doua parti au dezbatat daca principiile federalismului permit sau nu statelor sa defineasca mariajul drept o chestiune de politica publica sau daca mariajul este sau nu un drept fundamental in virtutea Constitutiei americane.

Statele au argumentat ca interdictiile pe care le-au impus casatoriei intre persoane de acelasi sex - prin definirea casatoriei drept o uniune intre un barbat si o femeie de catre o majoritate de legiuitori sau alegatori - sunt o problema de politica publica. Statele au afirmat ca au dreptul sa defineasca mariajul astfel incat sa promoveze procreerea si sa furnizeze un mediu sigur pentru copii. Ele au afirmat, de asemenea, ca numeroase state au organizat o dezbatere puternica cu privire la definirea casatoriei si au argumentat ca, impunand tarii o definitie nationala "uniforma" a casatoriei, Curtea Suprema ar afecta aceasta dezbatere.

Curtea Suprema s-a pronuntat ultima data in 2013 in legatura cu o problema majora privind casatoria gay. Ea a anulat atunci o prevedere din legea apararii casatoriei (DOMA) din 1996. Prin acea decizie Curtea stabilea ca cuplurile de acelasi sex casatorite in state care permiteau casatoria gay au dreptul la prestatii federale privind casatoria.