Kerry a declarat in capitala sud-coreeana ca Washingtonul a oferit izolatului Phenian sansa unei imbunatatiri a relatiilor in schimbul unor semnale privind o intentie reala de a pune capat programului sau nuclear.

"Pana in acest moment, mai ales cu provocarile recente, este clar ca DPRK (acronimul oficial al Coreei de Nord) nu indeplineste nici pe departe acest standard", a declarat Kerry la o conferinta de presa comuna cu ministrul sud-coreean de Externe, Yun Byung-se. "In schimb, continua programul de arme nucleare si rachete balistice", a adaugat el.

Coreea de Nord este deja supusa sanctiunilor ONU, UE si Statelor Unite din cauza rachetelor sale si testelor nucleare.

"In ceea ce priveste metodologia pentru intensificarea sanctiunilor si alte lucruri, noi (Statele Unite si China) discutam despre ele. China are in mod evident o parghie extraordinara", a adaugat Kerry. "Vom avea un dialog economic si pe teme de securitate cu chinezii la Washington in iunie si vom pune atunci pe masa unii pasi specifici", a continuat el, scrie MEDIAFAX.

Phenianul s-a retras dintr-un acord din 2005 cu China, Japonia, Rusia, Coreea de Nord si Statele Unite pentru a pune capat programului sau nuclear in schimbul unor stimulente diplomatice si economice. In 2012, la cateva saptamani dupa un acord care introducea un moratoriu privind activitatile nucleare si testele de racheta cu raza lunga de actiune, Phenianul a lansat o racheta balistica, anuland practic acordul. Coreea de Nord a testat recent o racheta balistica lansata de un submarin, generand tensiuni la nivel regional.