Subiectul reinstaurarii pedepsei cu moartea trebuie "sa ramana pe agenda", a declarat premierul ungar, Viktor Orban, marti, in cadrul unei conferinte de presa la Pecs. Premierul a declarat ca legile ungare si pedepsele existente nu s-au dovedit eficiente pentru a descuraja criminalii. "Trebuie sa le fie clar infractorilor ca Ungaria va folosi toate mijloacele pentru a-si proteja cetatenii", a declarat Orban.

Dezbaterea cu privire la strictetea Codului Penal din Ungaria a luat amploare dupa recenta ucidere a unui tanar in sud-vestul Ungariei, relateaza MEDIAFAX. Coalitia Democratica (de stanga, aflata in opozitie) a declarat, ca raspuns la conferinta de presa a lui Orban, ca premierul a preluat tema pedepsei capitale ca un semn de bunavointa fata de partidul radical nationalist Jobbik. Csaba Molnar, vicepresedintele partidului, a subliniat intr-o declaratie ca nu numai ca pedeapsa cu moartea nu exista in Uniunea Europeana, dar ea nu exista nici macar intr-o singura tara europeana.

Partidul Egyutt a emis, de asemenea, un comunicat in care a afirmat ca, in urmarirea unui castig politic marunt, Orban a devenit "mai Jobbik decat Jobbik" si face declaratii mai radicale pentru a-si redobandi popularitatea. Egyutt a declarat ca premierul ar trebui sa fie constient ca astfel de initiative de reinstaurare a pedepsei cu moartea pot avea consecinte internationale juridice neprevazute si ar aduce excluderea Ungariei din UE. Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) i-a cerut premierului sa renunte la "jocul cinic" de a "fura ideile nebune ale Jobbik". Co-presedintele PM Timea Szabo a declarat ca rata criminalitatii ar putea fi redusa prin anchete mai eficiente, mai degraba decat prin cresterea pedepselor.

Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, a declarat ca o dezbatere pe tema pedepsei cu moartea este "legitima". Rogan a afirmat pentru postul public de televiziune M1 ca recenta ucidere a unui tanar pentru doar "22.000 de forinti" (73 de euro) este exact tipul de situatie care te face "sa te gandesti automat ca justifica pedeapsa cu moartea". O dezbatere publica este legitima pentru ca cetatenii ungari "nu au avut niciodata ocazia de a decide ei insisi in legatura cu acest subiect", a argumentat el, adaugand ca pedeapsa cu moartea a fost abrogata de Curtea Constitutionala si nu s-a organizat un referendum.