Trupele rusesti stationate in regiunea separatista prorusa au tras aproximativ 100.000 de unitati de munitie, a declarat Oleg Kocetkov, un purtator de cuvant al armatei ruse.

La manevre - in care au fost folosite, de asemenea, lansatoare de rachete - au luat parte si vehicule blindate de transport de trupe, potrivit oficialului rus. Autoritatile de la Chisinau se tem de prezenta rusa in Transnistria, intensificata dupa ce Moscova a anexat anul trecut Peninsula ucraineana Crimeea, in contextul in care Rusia este acuzata de catre Kiev si Occident ca sustine cu armament si trupe separatistii prorusi din estul Ucrainei, acuzatii respinse de catre rusi. Transnistria, cu o populatie predominant rusofona si rusofila, si-a proclamat independenta fata de Republica Moldova in anii '90, din cauza unor temeri ca aceasta se putea uni cu Romania, in urma prabusirii fostei Uniuni Sovietice, scrie MEDIAFAX.

Trupe rusesti au fost stationate in Transnistria din 1992, dupa un razboi civil in care au fost ucise peste 1.500 de persoane.

Premierul moldovean, Chiril Gaburici, urmeaza sa efectueze vineri o vizita la Tiraspol, pentru a se intalni cu liderul transnistrean, Evgheni Sevciuk. Intrevederea este programata la ora 10.30, la complexul hotelier Rossia, in vederea semnarii unei colaborari in domeniul asigurarilor, iar la finalul intalnirii este programats o conferinta de presa comuna. Este vorba despre a doua intrevedere dintre Gaburici si Sevciuk. La prima intalnire, in 14 martie, a fost prelungit memorandumul privind circulatia trenurilor de marfa prin regiunea transnistreana.

Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Victor Osipov declara anterior ca exista o "dezghetare" in negocierile cu Tiraspolul, in pofida faptului ca procesul de pace decurge anevoios si intr-o atmosfera tensionata. O noua intalnire a in cadrul negocierilor de solutionare a conflictului transnistrean inghetat, in formatul 5+2, urmeaza sa aiba loc la 21 aprilie, la Viena.

Pe de alta parte, trupe din cadrul Ministerului rus de Interne au participat la exercitii al caror scenariu consta in inabusirea unei revolutii dupa modelul ucrainean, fiind "bombardate" cu pietre si sticle, potrivit ziarului britanic The Telegraph.

Antrenamentul are loc in conditii care imita confruntarile ce au avut loc la sfarsitul lui 2013 in Piata Independensei din Kiev intre protestatari si politie si au condus la indepartarea de la putere fostului presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Exercitiile au "la baza evenimente care au avut loc in trecutul apropiat intr-o tara vecina", a declarat joi pentru presa Vasili Pancenkov, un purtator de cuvant al ministerului. "Toate atributele acestor evenimente, inclusiv incendierea unor cauciucuri si aruncarea cu pietre si sticle in forte" au fost utilizate, a precizat el. Rusia a fost afectata de proteste de strada fata de revenirea la putere a lui Vladimir Putin, iar politia si procurorii reprima demonstratiile din aceasta tara.

Putin afirma ca Ianukovici a fost rasturnat de la putere printr-o lovitura de stat sustinuta de catre Occident si vrea sa evite fie indepartat de la Kremlin in acelasi mod.
O organizatie de "autoaparare" care se autointituleaza Anti-Maidan si care pare sa se bucure de aprobarea statului rus a fost infiintata in ianuarie, cu scopul de a impiedica proteste vizand autoritatile ruse.

Fortele Ministerului rus de Interne actioneaza ca forte de ordine si antirevolta, dar iau parte si la conflicte armate, ca lupta impotriva separatistilor si islamistilor din Caucazul de Nord.

In cadrul acestor exercitii - Zaslom 2015 - care dureaza opt zile si se desfasoara in sase regiuni, inclusiv in Crimeea, trupele fac manevre cu tunuri de apa si gaze lacrimogene.

Tot joi, Ministerul rus al Apararii a anuntat ca 30 de avioane de vanatoare participau la exercitii in regiunea Primorski (est).

Rusia a efectuat numeroase exercitii si manevre militare in ultimele luni, pe fundalul tensiunilor dintre Moscova, state occidentale si NATO cu privire la conflictul armat din Ucraina.